F Rastući trend održivosti u Hrvatskoj: Čak 81% građana odvaja otpad, a gotovo polovica bi za novi automobil odabrala hibrid ili električni - Totally Glamourous

Rastući trend održivosti u Hrvatskoj: Čak 81% građana odvaja otpad, a gotovo polovica bi za novi automobil odabrala hibrid ili električni

 

Gotovo polovica građana bi prestala kupovati proizvode kompanije koje ignoriraju društvenu odgovornost, a 43% ispitanika prilikom kupnje prednost daje proizvodima ili uslugama brendova koji su društveno odgovorni – čak i kada su skuplji, pokazalo je najnovije istraživanje MasterIndex koje je za Mastercard provela agencija Improve u listopadu ove godine.

Rastuća važnost održivosti među hrvatskim potrošačima ogleda se i u sve boljem razumijevanju što održivost zapravo predstavlja. U ovoj godini, 24% ispitanika ocjenjuje svoje poznavanje održivosti kao dobro ili vrlo dobro, što je porast od 6 postotnih bodova u odnosu na prošlu godinu, dok broj onih koji smatraju da su slabo upoznati s konceptom pada s 24% na 17%.

Građani smatraju da svoju naklonost održivosti pokazuju ponajprije kroz redovito odvajanje i recikliranje otpada, što čini 81% ispitanih – za 5 postotnih bodova više nego prošle godine. Resurse u kućanstvu racionalno troši 79% ispitanika – dakle, više paze da se hrana ne baca, brinu o potrošnji vode, gase uređaje i rasvjetu kad se ne koriste. U trgovinu svoje vrećice nosi njih 78%, a visoko na popisu je i korištenje štednih žarulja – što ističe 77% građana. Ova ponašanja češća su kod više obrazovanih te onih s višim osobnim primanjima.

Pozitivan signal prema ekološki osviještenom potrošačkom ponašanju predstavljaju i podaci prema kojima su za čak 71% ispitanih transparentno poslovanje i fer odnos prema zaposlenicima, dobavljačima i kupcima važniji za procjenu kompanije nego ekonomska snaga. Svaki drugi građanin bi prestao kupovati proizvode određene kompanije ako nisu proizvedeni na društveno odgovoran način, a jednako toliko ih je spremno platiti više za proizvode iz ekološkog uzgoja. Zanimljivo, 41% ispitanika bi, da kupuju novi automobil, odabrali hibridno ili električno vozilo.

Čak 84% ispitanika smatra da održivo poslovanje ima pozitivan utjecaj na opći dojam o kompaniji ili brendu. Ovo je još jedan pokazatelj da sve veći broj ljudi sve više cijeni održivost, poštivanje raznolikosti i uključivost u poslovnom okruženju. To nije samo trend, već ključna odrednica koja oblikuje percepciju potrošača o vrijednosti tvrtki i njihovih proizvoda. Stoga, integracija ovih vrijednosti u poslovnu strategiju nije samo nužnost, već i prilika za stvaranje autentičnih veza s potrošačima i dugoročne vrijednosti za sve dionike“, istaknula je Gea Kariž, direktorica Mastercarda u Hrvatskoj. Kariž naglašava i kako Mastercard snažno inicira, sudjeluje i promovira održivost u svojim aktivnostima.

Krajem 2022. hrvatska inačica platforme Priceless.com postaje prva u svijetu koja donosi iskustva s komponentom pozitivnog utjecaja na društvo i okoliš, a ta iskustva se kreiraju u suradnji s poduzetnicima koji se vode održivim praksama. Time hrvatskoj turističkoj ponudi dajemo zaokret u smjeru održivosti, a to činimo B2B i B2C. Isto tako i kroz projekt Uplift educiramo mikro, male i srednje poduzetnike u smjeru održivosti, naročito u turizmu i uslužnim djelatnostima kako bismo ih osvijestili o važnosti te teme, a onda i ponudili rješenja, ili u najmanju ruku, inspiraciju za rješenja izazova u tom segmentu“, pojasnila je Kariž.

Kad su upitani kako bi rangirali aspekte vezane uz održivost, potrošači su na prvo mjesto stavili odnos prema zaposlenicima, što je važno za 87% ispitanih. Slijede zaštita ljudskih prava, uvažavanje raznolikosti i nediskriminacija, odnos prema kupcima, dobavljačima i konkurenciji te zaštita okoliša. Zadnje mjesto zauzima briga o lokalnom razvoju. Pritom je, primjerice, odnos prema zaposlenicima važniji stanovnicima Slavonije, zaštita ljudskih prava ženama, a rang važnosti navedenih aspekata ostao je sličan onome od prošle godine.

CONVERSATION