F "Šamar" drugi tjedan najprodavanije izdanje u Hrvatskoj - Totally Glamourous

"Šamar" drugi tjedan najprodavanije izdanje u Hrvatskoj

Hladno pivo se s albumom Šamar (Dancing Bear) nalazi na vrhu Top-liste prodaje domaćih izdanja drugi uzastopni tjedan.

Mia Dimšić ima tri albuma u ovotjednom Top 5. U pitanju su izdanja Monologue (Croatia Records, broj 2), Život nije siv (Croatia Records, broj 3) i Božićno jutro (Croatia Records, broj 4). Peti najprodavaniji naslov je Bolero (Croatia Records) grupe Haustor.
 

Ovotjednim rezultatom, ploča Šamar postala je deseti album s dva ili više tjedana na vodećoj poziciji Top-liste prodaje ove godine. Isto tako, Šamar je jedan od sedam naslova koji su tijekom 2023. bili najprodavaniji minimalno dva tjedna nakon objave remastera.

Preostalih šest remasterirana izdanja su Kao kakao (Leb i sol, Croatia Records, tri tjedna), Dnevnik jedne ljubavi (Josipa Lisac, Croatia Records, dva tjedna), Warszawa '81 (Električni orgazam, Croatia Records, pet tjedana), Bolero (Haustor, šest tjedana), Dino Dvornik (Dino Dvornik, Croatia Records, četiri tjedna) i Razdor (Majke, Croatia Records, pet tjedana).
 
Ovoga tjedna lista bilježi 13 promjena, od čega je šest noviteta.

Najviši novi ulaz ostvarila je kompilacija Zdravka Čolića 25 Greatest Hits (Croatia Records, broj 18). Ovo je prvo pojavljivanje Zdravka Čolića nakon sedam mjeseci, otkako se među najprodavanije vratila kolekcija singlova The Platinum Collection (Croatia Records).

U pitanju je peta kompilacija snimaka iz serijala 25 Greatest Hits, čiji je cilj objava najvećih hitova nekih od vrlo značajnih izvođača na vinilu. Ranije su objavljene kompilacije pjesama koje izvode Mišo Kovač (broj 16), Tereza Kesovija (broj 24),  Arsen Dedić (broj 19) i Novi fosili (broj 10).

Na 20. mjestu ušao je box set opere Lennon (Croatia Records) skladatelja Ive Josipovića. Istodobno, ovo je prvo pojavljivanje izdanja nekadašnjeg Predsjednika Republike Hrvatske na Top-listi prodaje.

Radi se o operi posvećenoj posljednjim minutama života britanskog umjetnika Johna Lennona i skladanoj prema libretu Marine Biti, a čija je praizvedba izvedena u travnju 2023. godine. Glavna temeljna ideja opere Lennon bila je potaknuta znatiželjom autora da istraži motive koji su Marka Chapmana, inače obožavatelja Johna Lennona, učinili ubojicom.

Posebnost ovog box-seta je što ljubitelji glazbe imaju priliku slušati, gledati i čitati operu Lennon na 2 LP-ja, CD-u, DVD-u i Blu-Rayu, USB sticku i u knjizi. USB stick, pored audio i video doživljaja opere Lennon, sadrži i partituru, dok se u knjizi na hrvatskom i engleskom jeziku nalaze cjeloviti libreto, biografije skladatelja, libretistice, dirigenta i redateljice, glazbeni osvrti te galerija slika s premijere opere. Sve ovo čini box-set Lennon dosad najkompleksnijim diskografskim projektom, prvim takvim na ovim prostorima.
 

Sastav Swingers (Zapleši twistCroatia Records) našao se na 25. poziciji ovoga tjedna. U pitanju je album s četrnaest snimaka obrađenima u swing stilu kao posveta pedesetima i šezdesetima. Među pjesmama odabranima za ovo izdanje našle su se suradnje s Nenom Belanom, Dragom Diklićem i grupom Gelato Sisters te posthumna suradnja s Ivom Robićem i posveta Krunoslavu Kići Slabincu (prepjev uspješnice Chucka Berryja Johnny B. Good).

Od 14 pjesama s albuma, njih četiri – Bikini, Kao ti, Srce, laku noć Čuvaj me, pazi me – objavljene su kao samostalni singlovi u razdoblju prije izlaska ploče.

Remaster izdanja Milo moje (Croatia Records/Campus) u izvedbi Miroslava Škore, objavljen povodom 20. godišnjice originalnog izlaska, ušao je kao novitet na broju 28 rezultata prodaje. Time je Miroslav Škoro ušao među najprodavanije prvi puta nakon više od šest godina.

Riječ je o šestom diskografskom naslovu Miroslava Škore, s kojeg su izašli neki od najpoznatijih uspješnica poput Milo moje, Ne vjeruje srce pameti i Tamo gdje je dom. Ulaz na listu rezultat je akcije Croatia Records, koja je album objavila na vinilnoj ploči.

U sklopu obilježavanja 20. godišnjice od objave, Miroslav Škoro je dobio najveće diskografsko priznanje – Multi-platinum Award Hrvatske diskografske udruge, koje mu je prilikom promocije uručio predsjednik HDU-a Želimir Babogredac.
 

Poslije gotovo tri godine, mjesto među najprodavanijima našla je Adastra. Radi se o diskografskom naslovu Tajni prolaz (Croatia Records, broj 31), ukupno petom grupe Adastra i prvom nakon albuma Zrno malo (Croatia Records).

Za potrebe ovog izdanja odabrano je 12 snimaka, od kojih su dvije (Ona pored mene Zbogom ljubavi) svojedobno boravile na listi najemitiranijih HR Top 40.

Na Top-listi prodaje debitirao je i Roko Vušković s prvijencem Mali koraci (Croatia Records, broj 37). Njegovim ulazom među 40 najprodavanijih, Top-lista prodaje drugi uzastopni tjedan bilježi izvođača-debitanta na listi. Protekli tjedan, na listu je ušla Hristina (BedemCroatia Records, broj 29), koja se također prvi puta našla u društvu najprodavanijih.
 


Ploča sastava KUD Idijoti Glupost je neuništiva (Helidon/Dancing Bear) peti tjedan predvodi stranu Top-listu prodaje. Tim rezultatom, LP istarske grupe je izjednačio najbolji ovogodišnji rezultat po broju tjedana kojeg je dosad držao jedino album Speak Now (Taylor's Version) (Republic/Universal Music Hrvatska) američke kantautorice Taylor Swift.

The Rolling Stones s izdanjem Hackney Diamonds (Polydor/Universal Music Hrvatska) ostala je na drugom mjestu, dok broj tri zauzima Taylor Swift (1989 (Taylor's Version)Republic/Universal Music Hrvatska). Preostala dva mjesta među pet najprodavanijih zauzima boyband Stray Kids – Rock-Star (JYP Entertainment, broj 4) i 5-Star (JYP Entertainment, broj 5).

Tjedna top-lista prodaje Hrvatske diskografske udruge nastaje na osnovu kompiliranja podataka sa 164 prodajna mjesta iz Hrvatske i internetskih trgovina diskografskih kuća. Ovotjedna lista donosi plasman najprodavanijih albuma na osnovi rezultata u tjednu od 27. studenoga do 3. prosinca 2023., a možete je pronaći na stranici top-lista.hr.

Novosti na domaćoj i stranoj listi prodaje, nove ulaze i pozicioniranja novih i starih izdanja te koji su se albumi vratili među najprodavanije, doznajte na poveznicama:

Top-lista prodaje_domaća_49. tjedan
Top lista prodaje_strana_49. tjedan

CONVERSATION