F Sedam čimbenika zaslužnih za sjajnu karijeru - Totally Glamourous

Sedam čimbenika zaslužnih za sjajnu karijeru

 

Svi koji rade kako bi ostvarili financijsku dobit, mogu se pohvaliti karijerom, no postoje specifični čimbenici koji utječu na uspjeh nečijeg profesionalnog razvoja

U suradnji s Wolfgangom Mayrhoferom, voditeljem Interdisciplinarnog zavoda za upravljanje Bečkog sveučilišta ekonomije i poslovanja (WU), Johannes Steyrer, akademski direktor magisterija poslovnog upravljanja za rukovoditelje u području zdravstvenog upravljanja poslovne škole WU Executive Academy i njegov tim proveli su opsežna longitudinalna istraživanja o tome zašto određene varijable utiru put većem profesionalnom uspjehu, te se bave rodnim razlikama na polju karijera.

Njihova najnovija knjiga, čiji naslov u hrvatskom prijevodu glasi Karijerni tobogan – što doista utječe na profesionalne karijere (orig.njem. Karriereachterbahn – Was Berufswege wirklich beeinflusst) donosi detaljnu analizu više od 500 različitih istraživanja, provedenih tijekom nekoliko desetljeća, o čimbenicima koji utječu na uspjeh ili neuspjeh nečije profesionalne karijere.

Sedam čimbenika zaslužnih za sjajnu karijeru

Tijekom istraživanja proučene su karijere više od 600 tisuća osoba diljem svijeta, kao i kulturalne razlike u 35 zemalja. Percepcije karijera u različitim dijelovima svijeta, iako pomalo neočekivano, prilično su se podudarale. Istraživači su identificirali sedam čimbenika za koje ispitanici – bez obzira na to odakle dolaze – vjeruju da su utjecali na njihove profesionalne karijere.

  1. Učenje i razvoj odnose se na aspekte našeg osobnog rasta i razvoja te unaprjeđuju naš portfelj kvalifikacija i utječu na naše daljnje napredovanje u poslu.

  2. Poduzetništvo se odnosi na neovisno osnivanje poslovanja i upravljanje njime.

  3. Ravnoteža između privatnog i poslovnog života tiče se naše sposobnosti da uspješno pomirimo različite sfere našeg života. Spomenuta ravnoteža temelji se na našim osobnim vrijednostima, a uključuje mogućnost koncentriranja na različita područja našeg života ovisno o specifičnim događajima i okolnostima, kao i faze osobnog razvoja.

  4. Povoljan učinak odnosi se na posljedice naših profesionalnih aktivnosti koje nadilaze puko ispunjavanje dužnosti i služenje višoj svrsi.

  5. Pozitivni odnosi na radnom mjestu tiču se naše temeljne potrebe za povezanošću s drugim ljudima, prijateljstvima na radnom mjestu i srećom koju pružaju međuljudski odnosi.

  6. Financijska sigurnost odražava našu temeljnu potrebu za stabilnošću u životu. Da bismo napredovali u suvremenom društvu, potrebni su nam određeni financijski temelji.

  7. Financijski uspjeh ide još dalje od toga. Naime, ako je financijska sigurnost kruh koji jedemo da bismo preživjeli, financijski uspjeh je desert. Prilikom planiranja karijere ne vodimo računa isključivo o novcu ili promaknućima.

Znanje i iskustvo: stvar je u kemiji i savršenom pristajanju

Metaanaliza podataka bila je koncentrirana na tri varijable uspjeha: promaknuća, primanja i zadovoljstvo karijerom. Tijekom istraživanja promatrano je 26 utjecajnih čimbenika poput potencijala ili performansi pojedinca. Ključ uspješnog napredovanja u hijerarhiji tvrtke jest povjerljiv i lojalan odnos između zaposlenika i njihovih nadređenih. Primanja ovise prije svega o radnim satima, a zatim i o osobnoj inteligenciji. U slučaju zadovoljstva karijerom, na prvom je mjestu odnos koji pojedinac ima prema svojem okruženju.

Razlike u karijerama žena i muškaraca

Analiza istraživača pokazala je da ženama veći problem predstavljaju odstupanja u visini primanja u usporedbi s muškarcima nego razlike u njihovim karijerama. Prema podacima austrijskog Zavoda za ekonomska istraživanja (WIFO), razlika u primanjima žena i muškaraca na istim pozicijama iznosi 6,2 posto. Za svoje su istraživanje istraživači odabrali žene i muškarce sa što sličnijim osobnostima i poslovima koje su obavljali. Osim toga, ispitanici su dolazili i iz vrlo sličnih društvenih i obiteljskih situacija. Prema rezultatima istraživanja, razlika u primanjima bila je 13 posto. Ključan čimbenik zaslužan za takvo odstupanje bila je obiteljska situacija; žene su prisiljene žrtvovati obitelj i djecu kako bi izbjegle nejednaka primanja u usporedbi s muškarcima.

Diplomanti poslovnih studija: rezultati dugoročnog istraživanja

Dragocjene uvide pružilo je i provedeno longitudinalno istraživanje karijera koje su ostvarili diplomanti poslovnih studija. Za postizanje uspjeha na menadžerskim pozicijama ključno je primjenjivati kombinaciju vodstva i motivacije, kao i biti fleksibilan te posjedovati sposobnost izgradnje međusobnih odnosa. U slučaju polaznika poslovnih studija, smatra se da su najvažnije strategije učinkovito umrežavanje i sposobnost racionalnog argumentiranja.

CONVERSATION