F Vlatka Vorkapić ekskluzivno za HELLO! otkriva sve o najgledanijem domaćem filmu - Totally Glamourous

Vlatka Vorkapić ekskluzivno za HELLO! otkriva sve o najgledanijem domaćem filmu


Dugo iščekivani film hrvatske scenaristice i redateljice Vlatke Vorkapić, koja se može pohvaliti uspješnom komedijom „Sonja i bik“, stigao je na velika platna.

Sveta obitelj u kojoj su tajne svakodnevica, a norme i običaji nešto što se poštuje, prikazuje život imućne obitelji iz malog slavonskog sela sredinom 60-ih godina prošloga stoljeća. Vlatka Vorkapić nam donosi dvije stvarnosti, jednu koja je dostupna javnosti i onu drugu koja ostaje dobro sakrivena iza raskošnih narodnih nošnji, tradicije i bogatstva.

Osim što je „Sveta obitelj“ period piece film, inspiriran je i istinitim događajem, a sve detalje otkrila nam je redateljica Vlatka Vorkapić:

Vaš drugi film u karijeri dolazi nakon duge pauze i velikog uspjeha „Sonje i bika“, kakva su Vam očekivanja za ovaj film?

Za početak bi rekla da sam ja nakon „Sonje i bika“ kojeg je u kinima pogledalo 98 tisuća gledatelja naravno očekivala da ću ipak čekati manje od 9 godina za svoj sljedeći igrani film. Tako da toliko o očekivanjima. Što se tiče ovog novog filma, „Sveta obitelj“ je napeta obiteljska priča, koja je ujedno i period piece jer je smještena u Slavoniju 60-ih godina, također je to i filmska priča s brojnom glumačkom ekipom, i ja se jako veselim da će naš film konačno biti na velikim platnima diljem Hrvatske. Dakle, mogu govoriti o veselju zbog završenog posla, o veselju da će film konačno doći pred publiku, a sva očekivanja ostavljam po strani.

Što vam je bila nit vodilja kada ste razmišljali o temi i radnji ovog filma?

Ideja za ovaj film je zapravo potekla od Slavice Šnur koja mi je prije 15 godina ispričala osnovnu početnu ideju za film koja se bazira na istinitoj priči koju je pak njoj ispričala njezina mama. Naravno, puno smo verzija scenarija od tada Slavica i ja napisale ali ta priča je bila poticaj za ovaj film. Osim same priče, privuklo me je i to što je ovaj film period piece. Ponekad je jako dobro vratiti se u neko drugo vrijeme i ispričati priču koja nas se tiče i danas. Inače, režirati film smješten u neko drugo, prošlo, vrijeme uvijek me je zanimalo. Naravno, to je ujedno i popriličan izazov, pogotovo kad tome dodate i financijska ograničenja.

Kompletnu radnju filma još uvijek ne otkrivate. Zašto ju držite u tajnosti?

Ne volim da mi netko unaprijed prepriča sadržaj filma koji ću gledati, pa stvarno nema smisla da ja to radim publici.

[caption id="attachment_70499" align="alignnone" width="1400"]Vlatka Vorkapić 18.02.2022., Zagreb - Vlatka Vorkapic, redateljica[/caption]
Za glavne glumce ste izabrali mlade glumce, široj javnosti relativno nepoznate. Zašto se baš njih izabrali?

Mislite na Lunu Pilić koja glumi Janju i Ivana Čuića koji glumi Ivu. Kad sam počela tražiti glumce za ta dva lika bilo mi je važno da su to relativno nova filmska lica. Uvijek mi je zanimljivo raditi s novim licima, a jednako tako mi je važno da s glumcima s kojima sam radila ili koje poznajem po nekim njihovim ulogama radim nešto drugačije i nešto novo.

PROČITAJTE: Ovog prosinca u kina stiže „Sveta obitelj“ – novo ostvarenje Vlatke Vorkapić

Zato sam recimo i zvala Nikolu Đuričkog za ulogu Ivinog oca Marka. Nikola sigurno nije tipična podjela za tu ulogu i to mi je bilo baš izazovno i zanimljivo. Naravno kad „sklapate“ filmsku obitelj onda je važna, pogotovo na filmu, i fizička sličnost. Nikola Đuričko i Ivan Čuić stvarno izgledaju kao otac i sin.

Hoće li se film prikazivati samo u Hrvatskoj ili „pucate“ na regiju?

Film je u kinima od 7.12. i to ne samo u Hrvatskoj, već tog datuma kreće i distribucija u kinima u brojnim gradovima diljem Bosne i Hercegovine. S obzirom na to da je film nastao u koprodukciji Interfilma iz Zagreba i Zillion filma iz Beograda očekuje nas svakako i srpska premijera i distribucija za koju je naš distributer Duplicato Media u dogovorima oko točnog termina početka prikazivanja.

Razmišljate li već o idućem projektu?

Samostalna sam umjetnica već više od 25 godina tako da neminovno moram imati nove projekte jer isključivo od svojih projekata i živim. Nedavno sam dovršila dokumentarnu seriju u produkciji Fade In-a za HRT pod nazivom „Smeće i ja“ koja tematizira vrlo važnu i aktualnu temu a to je naš odnos prema smeću i otpadu, kako svih nas kao pojedinaca tako i kao zajednice u cjelini.

CONVERSATION