F HRVATSKE CHEFICE SUDJELUJU U NOVOM PROGRAMU POZNATE ŠAMPANJSKE KUĆE VEUVE CLICQUOT - Totally Glamourous

HRVATSKE CHEFICE SUDJELUJU U NOVOM PROGRAMU POZNATE ŠAMPANJSKE KUĆE VEUVE CLICQUOT

 

Šampanjska kuća koja je ušla u povijest prekinuvši vladavinu muškaraca u svijetu proizvodnje šampanjaca, šalje još jednu snažnu poruku: Veuve Clicquot s oduševljenjem pozdravlja žene chefice lansiranjem programa Solaire Tables.

Prije više od 250 godina i prije rasprava o nejednakosti među spolovima, mlada udovica trajno je izmijenila stvarnost Clicquot šampanjske kuće. Nasljeđe Madame Clicquot je slavljeno od strane engleskog kraljevskog dvora do ruskog cara radi njenih izvrsnih šampanjskih kreacija sa žutom etiketom. Danas Maison Veuve Clicquot šalje još jednu snažnu poruku – pokretanjem novog programa sa svrhom podrške žena chefica: Solaire Tables Central Europe.

Solaire Tables program, nastao pod utjecajem velike dame Champagne, započeo je svoje dvogodišnje putovanje Centralnom Europom, uključujući odabrane zemlje: Sloveniju, Hrvatsku, Rumunjsku, Bugarsku i Mađarsku.

Svrha programa Solaire Tables je stvaranje jedinstvene zajednice strastvenih žena iz svijeta gastronomije sa područja Centralne Europe, koje se mogu poistovjetiti sa “solaire” kulturom. To podrazumijeva dijeljenje kreativnosti, inovativnosti i optimizma Madame Clicquot, te korištenje njihove ekspertize kako bi gastronomska scena još više zasjala. “Solaire” se odnosi na kultnu žutu boju koja od 1877. godine predstavlja izlazeće sunce i simbolizira uvjerenje Madame Clicquot da svaki novi dan donosi nove mogućnosti,” objasnila je Nora Szegedi, brand managerica Moët Hennessyja za Centralnu Europu.

U sklopu ovog kulinarskog programa, odabrani restorani na čelu sa ženama cheficama, nude jedinstveno Solaire Tables iskustvo, s degustacijskim menijima u solaire stilu.
Gostilna Repovž (slovenski restoran sa zelenom Michelinovom zvjezdicom) na čelu s cheficama Sabinom Repovž i Ksenijom Mahorčič, ponosno je započela sa Solaire Tables programom. U kombinaciji s najboljim Veuve Clicquot šampanjcima, ovo jedinstveno iskustvo nudi putovanje kroz okuse i tradiciju u skladu sa solaire kulturom te nadilazi sva očekivanja.

Vrijednosti kojima je težila Barbe Nicole Clicquot Ponsardin i čiji je moto bio “samo jedna kvaliteta, ona najbolja”, te koja je preuzela upravljanje kućom nakon suprugove smrti kad je imala 27 godina, bezvremenske su. Danas se njezini napori možda ne čine toliko izvanrednim, no Madame Clicquot je sve to učinila davne 1805. godine, suprotno željama njenog svekra koji je imao namjeru prodati šampanjsku kuću, u vrijeme kada je uloga žene u društvu bila sasvim drugačija. Bila je inovator i poduzetnik; riskirala je i kršila pravila, uvodeći revolucionarne novitete koji i dan danas definiraju tehnologiju proizvodnje šampanjaca (poput prvog vintage šampanjca i prvog blendanog rose šampanjca). To je razlog zašto nas njezina priča i dan danas inspirira i ideja programa kojim Solaire Tables Central Europe želi podržati žene chefice u regiji.

Hrvatsku predstavlja Ana Grgić Tomić, chefica restorana Zinfandel´s i Le Bistro u zagrebačkom hotelu Esplanade, s dugogodišnjim iskustvom na hrvatskoj gastro sceni. Njeni inovativni i kreativni meniji uz koje se često uparuje i Veuve Clicquot šampanjac, dobro su poznati ne samo gostima hotela, već i domaćoj publici. Druga hrvatska predstavnica je Lana Klingor Mihić, sLANA KUHArica, na čijim kreativnim i inspirativnim kulinarskim radionicama Masterchef at Home sudionici imaju mogućnost kušati Veuve Clicquot šampanjace uz pojedina jela.

Kako bi se stvorila što intimnija veza između chefica i solaire kulture, Maison Veuve Clicquot pozvao je odabrane chefice iz svih zemalja sudionica, na jedinstveno putovanje u Reims, dom ove šampanjske kuće. Osim vođene degustacija i posjete čuvenim podrumima, chefice su imale priliku sudjelovati i na radionici s Christophe Pannetierom, glavnim chefom Veuve Clicquot Maisona.

CONVERSATION