F Album "Za šaku ljubavi" i dalje najprodavaniji u Hrvatskoj - Totally Glamourous

Album "Za šaku ljubavi" i dalje najprodavaniji u Hrvatskoj

 

Album Mladena Grdovića Za šaku ljubavi (Croatia Records)  nalazi se na broju jedan Top-liste prodaje drugi uzastopni tjedan.

Sastav Sunnysiders s izdanjem 27 Stitches (Dancing Bear) je debitirao na drugom mjestu liste najprodavanijih, dok se na treću poziciju popela ploča Bolero (Croatia Records) grupe Haustor. Album benda Dubioza kolektiv Agrikultura (Menart) boravi na broju četiri, dok peti najprodavaniji naslov imaju Brano Likić i prijatelji (Jazz PostcardCroatia Records).
 

Ovotjednim rezultatom album Za šaku ljubavi je postao prvi album koji ne pripada katalogu s dva ili više tjedana na vrhu Top-liste prodaje od 11 (Aquarius Records) u izvedbi Nike Turković (25. siječnja i 18. listopada 2023.).

Također, ovo je drugi naslov koji je u 2024. godini bio na vodećoj poziciji rezultata prodaje minimalno dva tjedna. Osim izdanja Mladena Grdovića, isti rezultat ove godine je postigla i ploča grupe Vještice Totalno drukčiji od drugih (Croatia Records, 3. i 10. siječnja, te 7. veljače).

Isto tako, Mladen Grdović je postao prvi muški solo izvođač od Vojka V (DvojkoCroatia Records) s dva tjedna na broju jedan (15. i 22. ožujka, 5. travnja te 7. i 14. lipnja).
 

Ovoga tjedna lista bilježi 17 promjena, od čega su četiri noviteta.

Najviši novi ulaz ostvarila je grupa Sunnysiders s pločom 27 Stitches (broj 2), što je omogućilo ovom blues sastavu prvi ulaz među najprodavanije.

U pitanju je prvi album sastava Sunnysiders poslije tri i pol godine (The BridgesDancing Bear). Već pri samoj objavi, izdanje 27 Stitches je dobio pozitivne recenzije glazbenih kritičara diljem svijeta.

Tako se našao na popisima 200 najboljih albuma modernog blues žanra (broj 96) i 200 najboljih albuma klasičnog blues žanra (broj 197) za 2023. godinu američkog portala Roots Music Report, dok je najavni singl Shake and Shiver, snimljen u Parizu za vrijeme protesta, došao do visoke četvrte pozicije liste Top 50 Contemporary Blues Charts.
 

Dubioza kolektiv bilježi novi ulaz među najprodavanije poslije gotovo dva mjeseca. Riječ je o ploči #fakenews (Menart), koji je ušao na šestom mjestu.

Povodom 20 godina zajedničkog glazbenog djelovanja, Dubioza kolektiv je reizdala svoja izdanja na vinilu. Da je zajednička akcija sastava iz Bosne i Hercegovine i diskografske kuće Menart bila uspješna, pokazuju podaci kako je šest studijskih naslova u posljednjih šest mjeseci došlo na Top-listu prodaje kao novi ulaz.

Osim ploče #fakenews, Dubioza kolektiv ima još tri albuma na ovotjednoj listi, a to su Agrikultura (broj 4), Pjesmice za djecu i odrasle (Menart, broj 25) i Happy Machine (Menart, broj 34).

Među najprodavanijima je debitirala i grupa Klinika Denisa Kataneca s izdanjem Kao zao kor (Menart, broj 35).

U pitanju je njihova prva diskografska objava nakon albuma Jada Jada (Menart, 2020.). Na LP-u se nalazi deset snimaka, a da je izdanje Kao zao kor prepoznato i od strane hrvatske glazbene kritike, pokazuje proglašenje albuma najboljom domaćom pločom za 2023. godinu tjednika Nacional. Radi se o rezultatima tradicionalnog godišnjeg odabira u kojem je sudjelovalo tridesetak glazbenih novinara i kritičara.

Ivica Šeperić je s albumom Srce zarobljeno (Croatia Records) ušao na 36. mjesto ovotjedne liste.

Riječ je o njegovom prvom izdanju nakon šest godina, a na njemu se nalazi deset pjesama, od kojih je njih šest ranije objavljeno kao samostalni singl.
 

Buč Kesidi predvodi Top-listu prodaje stranih izdanja s dva albuma – Euforija (Kontra/Universal Music Hrvatska, broj 1) i Posesivno-ospulsivni hospul (Kontra/Universal Music Hrvatska, broj 2). Time je sastav iz Pančeva prvi izvođač čija dva naslova drže prve dvije pozicije rezultata inozemne prodaje od 5. srpnja 2023. godine. Tog datuma se grupa Lačni Franz nalazila na vrhu Top-liste prodaje s pločama Ikebana (Helidon/Dancing Bear) i Adijo pamet (Helidon/Dancing Bear).

Za sastav Buč Kesidi je ovo prvo pojavljivanje na Top-listi prodaje, što je rezultat akcije diskografske kuće Kontra, koja je objavila prva dva izdanja na vinilnim pločama. U pitanju su albumi objavljeni 2016. (Posesivno-ospulsivni hospul) i 2019. (Euforija), kojima se Buč Kesidi nametnuo kao jedno od najpriznatijih imena regionalne indie rock scene.

Osim benda Buč Kesidi, dva izdanja u Top 5 ima i Taylor Swift – 1989 (Taylor's Version) (Republic/Universal Music Hrvatska, broj 3) i folklore (Republic/Universal Music Hrvatska, broj 5). Svoje mjesto u krugu pet najprodavanijih stranih naslova našao je i EP 5-Star (JYP Entertainment) boybanda Stray Kids.

Tjedna top-lista prodaje Hrvatske diskografske udruge nastaje na osnovu kompiliranja podataka sa 164 prodajna mjesta iz Hrvatske i internetskih trgovina diskografskih kuća. Ovotjedna lista donosi plasman najprodavanijih albuma na osnovi rezultata u tjednu od 12. do 18. veljače 2024., a možete je pronaći na stranici top-lista.hr.

Novosti na domaćoj i stranoj listi prodaje, nove ulaze i pozicioniranja novih i starih izdanja te koji su se albumi vratili među najprodavanije, doznajte na poveznicama:

Top-lista prodaje_domaća_8. tjedan
Top lista prodaje_strana_8. tjedan

CONVERSATION