F Na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti održan stručni skup - Totally Glamourous

Na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti održan stručni skup

 

Početkom tjedna, 19. i 20. veljače 2024. godine, na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu održan je dvodnevni Državni stručni skup na temu "Žene u filozofiji: raznolikosti, perspektiva i doprinosi". Skup je organizirala Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu.

Ovaj značajan skup okupio je nastavnike filozofije iz cijele Hrvatske te istaknute predavače iz akademske i nastavne zajednice. Tijekom dva dana sudionici su imali priliku raspravljati o različitim aspektima prisutnosti žena u filozofiji, istraživati njihovu povijesnu ulogu te razmatrati suvremene perspektive.

Skup je otvorila Laura Angelovski, mag. phil., vanjska suradnica Agencije za odgoj i obrazovanje za nastavnike filozofije, logike i etike, a predavanja su obuhvatila širok spektar tema.

Izv. prof. dr. sc. Barbara Ćuk s Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Zagreb, govorila je o temi "Jesu li doista nepoznate? – Slučaj novovjekovnih filozofkinja". Dr. sc. Nives Triva, profesorica iz gimnazije Antuna Vrančića Šibenik, predstavila je primjer dobre prakse pod nazivom "Koncepcija žene kroz povijest filozofije".

Osim predavanja skup je uključio i praktične radionice poput "Jedan ili više literarnih oblika filozofije?" koju je vodila izv. prof. dr. sc. Barbara Ćuk. Također, raspravljalo se i o važnoj temi nasilja nad ženama, koju su predstavile mentorice iz gimnazije Eugena Kumičića u Opatiji Sara Meszaros i Ivana Černeha.

Drugog dana skupa, dr. sc. Luka Boršić s Instituta za filozofiju, izložio je pregled hrvatskih filozofkinja, dok je Ante Belić, mag. phil. s Fakulteta filozofije i religijskih znanosti moderirao okrugli stol na temu "Što s filozofkinjama?" u kojoj su sudjelovali svi okupljeni nastavnici.

Nadalje, prof. dr. sc. Daniel Miščin s Fakulteta filozofije i religijskih znanosti predstavio je deset "Poruka Hannah Arendt današnjim profesorima filozofije", dok je dr. sc. Marijana Kolednjak s istog fakulteta govorila o filozofiji Marthe Nussbaum.

Skup je završen evaluacijom i zaključcima koje je iznijela Laura Angelovski, mag. phil., vanjska suradnica Agencije za odgoj i obrazovanje za nastavnike.

Raduje me činjenica da je stručni skup posvećen temi žena u filozofiji okupio vrlo velik broj srednjoškolskih nastavnika. Budući da su se u posljednjih tridesetak godina intenzivirala proučavanja zaboravljenih, zanemarenih ili naprosto premalo istraženih opusa filozofkinja i njihovog doprinosa općoj i domaćoj filozofskoj tradiciji, bila je ovo izvrsna prigoda da se nastavnike filozofije upozna s recentnim istraživanjima i da se razmijene mišljenja o interesima i mogućnostima uključivanja takvih sadržaja u nastavu. Vjerujem da održana predavanja i radionice nisu bili samo izvor novih znanja, već i poticaj za daljnja samostalna istraživanja i za nastavak dobre suradnje između fakulteta, instituta i srednjih škola", rekla je izv. prof. dr. sc. Barbara Ćuk.

Ovaj stručni skup iznimno je važan za povećanje vidljivosti ženskih doprinosa filozofiji te je pružio dragocjenu priliku za razmjenu znanja i iskustava među nastavnicima i stručnjacima iz područja filozofije.

CONVERSATION