F Na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti održano natjecanje - Čitanjem do zvijezda - Totally Glamourous

Na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti održano natjecanje - Čitanjem do zvijezda

 

Čitanjem do zvijezda“ nacionalni je projekt za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja

Na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, u srijedu, 28. veljače 2024. godine, održano je županijsko natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“.

„Čitanjem do zvijezda“ nacionalni je projekt za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja pokrenut 2009. godine u Međimurskoj županiji, no ne samo da je s vremenom poprimio nacionalni karakter, nego se proširio i na susjedne države i škole koje pohađaju učenici pripadnici hrvatske nacionalne manjine u Republici Sloveniji, Republici Srbiji i Republici Mađarskoj. Projekt je verificiran i ima pozitivno mišljenje Ministarstva znanosti i obrazovanja te Agencije za odgoj i obrazovanje.

U školskoj godini 2023./2024. Knjižničarsko društvo Međimurske županije (HKD) oblikovalo je projekt oko krilatice „Čitam, mislim, razgovaram…“, a učenici su se mogli natjecati u dvjema kategorijama: ispitu znanja i kreativnom uratku. Učenici osnovnih škola čitali su: Trči, ne čekaj me Bojane Meandžije, Moja baka je zmaj Melite Rundek i Zeleni pas Nade Mihelčić, a učenici srednjih škola: Djevojka iz močvare Delie Owens, Ponoćni klub Christophera Pikea i Kako se sprijateljiti s tamom Kathleen Glasgow.

Grad Zagreb može se pohvaliti s 21 osnovnom i srednjom školom koja njeguje ljubav prema pisanoj riječi, ali se našao u problemu kada je trebalo organizirati županijsku razinu natjecanja za 70 učenika i njihove mentore koji su mahom školski knjižničari i profesori hrvatskoga jezika. S obzirom na ograničene prostorne kapacitete gradskih škola pomoć je zatražena od Fakulteta filozofije i religijskih znanosti koji je objeručke prihvatio molbu zagrebačkih školaraca i upustio se u organizaciju ovoga važnog događaja zajedno s Osnovnom školom grofa Janka Draškovića.

Učenike i njihove mentore na svečanom su otvorenju u Dvorani Antuna Bauera pozdravili organizatorica natjecanja, knjižničarka Kristina Nikić iz Osnovne škole grofa Janka Draškovića, dekan Fakulteta, prof. dr. sc. Ivan Šestak te ravnateljica Osnovne škole grofa Janka Draškovića, Danica Rajković. Nakon inspirativnih riječi događaj je svojim scenskim nastupom uveličala Ika Medaković, učenica 3. razreda Osnovne škole Ivana Cankara. Nakon toga učenici su se natjecali u kategorijama ispita znanja i kreativnoga uratka, a dok je prosudbeno povjerenstvo utvrđivalo najuspješnije među njima, Fakultet je organizirao zanimljive aktivnosti za učenike kojima su ih upoznali sa svojom institucijom i djelatnostima.

Učenici su imali organizirani razgled Fakulteta i Knjižnice „Juraj Habdelić“ te interaktivna predavanja „Što je bioetika?“, „Zagreb i književnost“, „Psihologija i svijet oko mene“, a zaigrali su i kviz "Znanje je moć“ u kojemu su najuspješniji bili i nagrađeni. Nakon zakuske i objave konačnih rezultata natjecanja učenici i mentori okupili su se u dvorani na svečanoj završnici. Najuspješniji su nagrađeni diplomama i nagradama koje je osigurala nakladnička kuća Alfa, a očekuje ih i poziv na državnu razinu natjecanja.

Natjecanje dokazuje kako čitanje nije samo aktivnost, već putovanje kroz svijet mašte i znanja. Ono nas obogaćuje, potiče na razmišljanje i otvara vrata novim idejama i perspektivama. Jedna takva nova perspektiva dovela je do neuobičajene suradnje između zagrebačkih škola i Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Bila je to učenicima jedinstvena prilika da posjete fakultet i upoznaju se s radom jedne takve impozantne institucije, a zasigurno je i nekoga od učenika motivirala da se jednoga dana vrati i baš na ovome fakultetu nastavi svoje obrazovanje.

Natjecanje je pokazalo i kako se uz trud i volju obrazovanje u Zagrebu može povezati na svim razinama – od osnovne škole preko srednje do visokoga obrazovanja, a učenička energija i entuzijazam dokazali su da čitanjem stvarno možemo doći do zvijezda.

CONVERSATION