F Slovenski biser zelenog turizma - Šenkova domačija s tradicijom starom 500 godina! - Totally Glamourous

Slovenski biser zelenog turizma - Šenkova domačija s tradicijom starom 500 godina!

 

Dva i pol sata vožnje od Zagreba, od Ljubljane svega sat vremena nalazi se Jezersko. Dok se penjete vijugavom cestom prema vrhu, pomislit ćete živi li netko na 1000 metara nadmorske visine, kad li... Jezersko - pravi biser Slovenskog turizma jedinstveno je mjesto na kojem danas postoje mala gospodarstva/domačije u kojima rede i stvaraju svi članovi obitelji. Na ovom mjestu se nudi svašta i vrlo lako ćete skupiti kofere i početi se odmarati.

Na vratima Šenkove domačije, najstarijeg obiteljskog gospodarstva na ovom mjestu dočekat će vas nasmijana gazdarica Polona i njezin četveronožni prijatelj Medo. Polona je imanje naslijedila od svoje bake Mimi poštujući filozofiju mjesta gdje živi u potpunosti. Zaželjet će vam dobrodošlicu i zamoliti vas da izujete cipele i ugodno se smjestite na njenom imanju. Dok ćete to činiti, obuvajući vunene papuče napravljene od autohtone sorte ovog kraja Jezersko Solčavske ovce oduševit će vas miris koji se širi iz kuhinje. Šenkova domačija je jedino mjesto u ovom kraju u kojem su sačuvani izvorni objekti i arhitektonski stil. Nalazi se u neposrednoj blizini crkve Svetog Andrije u zaseoku Ravno, pored Planšarskog jezera. Farma stara gotovo 500 godina nalazi se u prekrasnom okruženju doline ledenjaka s izravnim pogledom na planine, a nudi smještaj unutar kuće i boravak u kampu tijekom ljetnih mjeseci.

- Šenkova domačija je biser alpskog graditeljstva i tipično ruralno naselje ovoga kraja- počinje priču Polona dodajući kako se imanje sastoji od osam zgrada; sve natkriveno drvenim krovištem u tlocrtu projektiranom prije više od 500 godina o čemu svjedoči uklesana godina 1521 iznad vrata glavne zgrade. Domačija je sagrađena nakon što je u 14. stoljeću nestalo veliko jezero koje je prekrivalo Jezersku dolinu. a glavna kuća imanja danas je zaštićena nacionalnim spomenikom kulture.

Glavna zgrada Šenkove domačije po mnogome je posebna. U donjem dijelu kuće nalazi se prostran blagovaonica i kuhinja u kojoj se svi osjećaju kao kod kuće. Na prvom i drugom katu su sobe u kojima se u potpunosti poštovao zakon uređenja u skladu s prirodom ovog kraja. Sav namještaj je drven, a u nekim su dijelovima korišteni stari trupci koji su čuvali stari krov zgrade. Kad se preuređivalo ovo gospodarstvo te pretvaralo u mjesto odmora brojnih ljubitelja prirode Polona i njezin suprug te djeca Luka, Kristijan i Maša pažljivo su odvajali staru građu pretvarajući je u nešto novo. Sobe su tradicionalne, svaka nosi neku priču tog kraja, s jednostavnim i jako ugodnim krevetima. Detalji su svedeni na minimum, a sve što vidite u sobi koristi gostima. Tako ćete na krevetu naći ugodne prekrivače od vune, u kupaonici mekane ručnike, a na komodi pribor za uživanje u domaćem čaju. Po smještajnim jedinicama krećete se u papučama kako biste uživali u toplini 'doma' kako mnogi opisuju ovo mjesto s prekrasnim pogledom. Poželite li uživati u sauni i ona vam je na raspolaganju u staroj dvorišnoj zgradi koja je nekad bila spremište alata i hrane. Šenkova domačija ima klasičnu finsku i infracrvenu saunu.

Na ovom se mjestu odlično spava jer nema buke ni svjetla, tek zvijezde i mjesec, a i planinski zrak čini svoje. Zato neka vas ne iznenadi lagan odlazak na počinak i rano ustajanje. Kad se probudite, zasučite rukave i pomozite domaćici u pripremi vašeg doručka. Prođite zajedno imanjem, uberite svježe povrće, izvedite stoku na pašnjak te u kokošinjcu pokupite netom snesena jaja. Ovakav doživljaj nevjerojatno puni baterije, a i zabava je za cijelu obitelj. Nakon doručka krenite u obilazak svih prostora ovog imanja učeći o starim zanatima, suživotu čovjeka i prirode ali i ljudi i životinja. Boravite li duže na ovom mjestu proširite šetnju po mjestu koje skriva još puno posebnih mjesta, otkrijte proplanke i planinarske staze, ali i susjede Šenkovih koji imaju svoje priče. Jedna od njih je Mije Murovec jedina koja na ovom mjestu vunu autohtone pasmine ovce pretvara u vunu s kojom se za čas može isplesti nešto lijepo i funkcionalno ali i od filcanih komada izraditi neki od suvenira kojeg ćete izraditi na radionici i ponijeti kući. 

CONVERSATION