F STEM tehnologije ključne za budućnost delničkih osnovnoškolaca - Totally Glamourous

STEM tehnologije ključne za budućnost delničkih osnovnoškolaca

 

Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića Delnice provodi projekt „STEM Tech“ koji je financiran od strane Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014. – 2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru Programa „Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva“.

Kreativne STEM radionice otvorene za javnost održale su se danas, 16. veljače 2024. godine u Sportskoj dvorani Osnovne škole na kojima su učenici osmih razreda predstavljali programe primjene STEM-a. Pokazali su kako složiti origami, može li autić voziti na vodik, kako izgleda ptičja perspektiva iz drona, kako je to „zaroniti“ u neki drugi svijet putem VR naočala, koje su sve brojne mogućnosti primjene 3D printera i graviranja, kako koristiti obnovljive izvore energije, kako fotografirati i snimati, kako sami možemo napraviti lava lampu, otkriti mikrosvijet kroz mikroskop, igrati edukativne igre za razvijanje sivih stanica, kako napraviti vulkan, te otkriti što je mikroplastika i od kuda dolazi te kakvi su to objekti fraktali.

Dan je zamišljen kao prezentacija svega što su radili od početka projekta te sve nabavljene opreme. Radionice su posjetili mali vrtićanci-predškolci, srednjoškolci i umirovljenici. „Pozvali smo naše vrtićance jer su oni ti koji će od sljedeće godine biti u našoj školi i koristiti veći dio opreme i srednjoškolce jer je većina učenika bila u našoj školi pa smo im htjeli pokazati kako napredujemo na novi, kreativan i inovativan način. Tu su i naši umirovljenici, bake i djedovi naših učenika, za koje vjerujemo da su ponosni i zaslužuju da ih mlade generacije pozovu da vide što to oni rade i uče“, istaknula je Sanja Arh, učiteljica razredne nastave. Opremu, pokuse i projekte predstavljaju osmaši koji su od početka u samom projektu. „Najozbiljniji su u školi i znaju koristiti nove tehnologije. U nekim stvarima su u počecima bili i napredniji od nas učitelja, poput VR naočala i microbitova, pa smo učili i od njih dok nismo prošli sve edukacije. Nakon njih jako sam napredovala kao učiteljica u tom području jer sam upoznala novu tehnologiju koju aktivno koristim u svom radu.“ Delnička Osnovna škola jedina je u Primorsko-goranskoj županiji ostvarila potporu za STEM vještine, a nova oprema vrijedna je 190.000 €.

Dodaje kako je projekt iznimno dragocjen za njihovu školu. „Dobili smo jako vrijednu opremu koju ćemo godinama koristiti. Ali dobili smo i jedan dio koji se ne može direktno iskazati – cijela škola se povezala, učitelji i učenici su počeli zajednički surađivati i projekt je unio živost u nastavnu godinu. Postalo je zabavno spremati razne stvari, npr. mogli smo raditi ugravirane ukrase za Božić. Tako da je cijeli projekt jako pozitivno utjecao na cijeli kolektiv jer nas je sve skupa zbližio.“

Petar Prstojević, učenik 8.b. razreda, pronašao se u STEM-u koji mu je oblikovao daljnje planove za budućnost. „Najviše volim raditi na računalu jer nakon osnovne škole želim u srednju elektro-tehničku u Rijeku pa na fakultet u Zagreb. Obrađujem razna izvješća i radim analizu podataka, to mi je zanimljivo, a i radim u grupi, timski, što mi je puno draže nego da radim sam. Volim i fotografirati pa pratim cijeli ovaj projekt STEM-a kroz fotografije“, rekao je Prstojević.

Kroz program primjene STEM-a u snimanju slike i zvuka učenici uče koristiti opremu poput fotoaparata i kamere. Uz PRO BOT program upoznaju se s osnovama robotike, 3D modelima i programiranjem, a kroz STEM PI učenici saznaju sve o matematičkim formulama i geometrijskim tijelima te njihovom primjenom kroz igru i radionice. Uz STEM LAB kroz različite pokuse i terenska istraživanja usvajaju znanja iz kemije, fizike i biologije. Kroz program Odgovorni građani i Mali poduzetnici upoznaju se s ljudskim pravima, borbom protiv diskriminacije, volontiranjem i svijetom poduzetništva.

Projekt za cilj ima provedbu 5 različitih programa za poboljšanje vještina učenika u STEM području, aktivnom građanstvu i poduzetništvu, edukaciju 15 odgojno-obrazovnog djelatnika, opremanje škole STEM opremom i uspostavu bilateralne suradnje s norveškim partnerom kroz 18 mjeseci trajanja projekta. U projektu sudjeluje 150 učenika Osnovne škole. Ukupna vrijednost projekta iznosi 534.859,94 €, od čega su bespovratna donatorska sredstva u iznosu od 454.630,95 €, a bespovratna nacionalna sredstva 80.228,99 €. Partner na projektu je Sveučilište u Stavangeru iz Norveške, a provodi se od 12. rujna 2022. do 11. ožujka 2024. godine.

Financijski mehanizam EGP-a i Norveški financijski mehanizam pridonose smanjenju socijalnih i ekonomskih razlika unutar Europe te jačaju bilateralnu suradnju između država donatora (Island, Lihtenštajn i Norveška) i Republike Hrvatske.

Više o grantovima možete pronaći na web stranici EEA and Norway Grants.

CONVERSATION