F Proljetni umor uvijek je znak neravnoteže! Riješite ga se u tri jednostavna koraka - Totally Glamourous

Proljetni umor uvijek je znak neravnoteže! Riješite ga se u tri jednostavna koraka

 

Umor, pa i proljetni, uvijek znači neki alarm, tj. poremećaj koji nam jasno signalizira da nepravilno rukujemo našim tijelom. Nedostatak vitamina i minerala, manjak sunčeve svjetlosti zbog dugog zimskog razdoblja, poremećaj spavanja…, sve to mogu biti razlozi zbog kojih se, paralelno s buđenjem proljeća, mi gasimo. I za Ayurvedu, drevnu indijsku mudrost, prema kojoj se bolest (pa i umor) smatra znakom neravnoteže u tijelu, prijelaz iz zime u proljeće osobito je izazovan, a umor, letargiju, probleme sa sinusima ili žgaravicom, pa čak i višak kilograma te zadržavanje vode (i pojavu celulita) objašnjavaju pretjeranim djelovanjem Kapha doshe. Naime, Vata, Pita i Kapha tri su doše – tri energije koje su nužne za zdravo funkcioniranje različitih sustava u tijelu i umu. One moraju biti u ravnoteži – ako nisu, nastupa bolest.

Prehrana, redovita i umjerena tjelovježba (joga), meditacija, vježbe disanja i masaža (ali ne bilo kakva!), prema zakonima Ayurvede potrebni su čovjeku kako bi uskladio um, tijelo i duh, a onda se i izborio protiv proljetnog umora. U Tremama Laško djeluje jedan od najpoznatijih ayurvedskih centara u ovom dijelu Europe, Thermana & Veda Ayurveda,  s timom koji dolazi iz indijske Kerale – kolijevke svjetske ayurvede. Stručnjaci će prvo utvrditi koja od doša dominira u vašoj konstituciji, a potom odrediti 'lijek', koji se temelji na pravilnoj prehrani, umjerenoj tjelovježbi i tretmanima, tj. posebnim masažama toplim uljima.


Sasvim posebna masaža

Za ayurvedsku masažu ključno je da ju izvodi iskusan terapeut te da se koriste topla biljna ulja koje bira svaki pojedinac za sebe. U Thermana & Veda Ayurveda centru dvije su ključne masaže: shirodhara i abhyanga.


Abhyanga je klasična uljna masaža cijelog tijela koja nas oslobađa od stresa (a zbog stresa smo umorni!), ali i jača imunosni sustav, uravnotežuje hormone i ublažava bolove u zglobovima. Shirodhara, pak, omogućuje duboko opuštanje cijelog tijela, poboljšava koncentraciju, ublažava tjeskobu…, a sam ritual vrlo je atraktivan. Naime, toplo ulje terapeut lijeve na čelo u neprekidnom mlazu: shiro (glava) i dhara (tok). Gosti ovog centra zdravlja u Termama Laško mogu sudjelovati i u sofisticiranom ayurvedskom programu pomlađivanja i očuvanja vitalnosti, a paket uključuje klasičnu ayurvedsku masažu, masažu za pomlađivanje, ljekovitu parnu kupelj, individualnu jogu, shirodharu, kao i neograničeno pijenje termalne vode. 


Hrana – najvažniji lijek

U Ayurvedi se hrana, posebice začini, smatraju najvažnijim lijekom. Osobito se cijeni kurkuma, koja pospješuje cirkulaciju i probavu te čisti jetru. Možete ju dodati u prvu jutarnju kavu ili grgljati toplu vodu u koju ste pomiješali četvrtinu žlice kurkume i prstohvat soli. No nije važno jedino što jedemo, nego i kako, jer to također utječe na postizanje ravnoteže. Tako se prema zakonima Ayirvede ujutro prvo preporučuje natašte popiti čašu tople vode s limunom; ne preporučuje se jesti ni piti ništa prevruće ili prehladno; kao ni miješanje sirove i kuhane hrane u jednom obroku. Žitarice i mahunarke uvijek moraju biti dobro kuhane, jedan dan u tjednu dobro je suzdržati se od hrane i uzimati samo tekućinu kako biste poboljšali probavu, a nije uputno ni jesti kad smo ljuti.

U Thermani Laško nude i cjelovit paket Ayurvede, od savjetnika do masera i praktičara joge, koji će vam pomoći pronaći ravnotežu između duha i tijela. Zašto joga? Jer tjelovježba uvijek mora biti umjerena, a i zato što Ayurveda i joga proizlaze iz iste filozofije – uče nas da je ravnoteža temelj zdravlja. U Termama Laško izvode tradicionalnu indijsku jogu, prilagođenu osobama koje vježbaju.

CONVERSATION