F Rezultati i rekordi Artmarkove Proljetne aukcije - Totally Glamourous

Rezultati i rekordi Artmarkove Proljetne aukcije

 

Sinoć je u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade s početkom u 19 sati započeta nova aukcijska sezona 2024. godine Proljetnom aukcijom. Aukcija je trajala otprilike 2 sata i 30 minuta, a ponuđeno je 75 lotova klasične i moderne hrvatske likovne umjetnosti.

Ukupna prodaja je dosegla otprilike 200.000 eura sa 55% prodanih lotova čime se potvrđuje i nastavlja prodajni trend prve dvije aukcije organizirane od strane aukcijske kuće Artmark u 2023 godini.

 

Vrhunac aukcijske večeri je bila izvanredna prodaja Kapitela Ivana Meštrovića. Dosegavši 32.000 eura postala je to najviša zabilježena transakcija našeg poznatog kipara unutar Hrvatske, a ujedno je i prešla prethodnu procijenjenu vrijednost od 25.000€. Druga značajna prodaja, ali i jednako važna za hrvatsko umjetničko tržište je rekordna prodaja lota 29. djelo Emanuela Vidovića – „Ribarske kuće u Veneciji“ za 32.000 eura, remek-djelo kojeg je naslikao prije više od 120 godina.


Također, značajne transakcije koje su dosegle izvrsne cijene čekića broje razna važna imena. Poslijeratnom majstoru Franu Šimunoviću je ponovno potvrđena vrijednost sa tri prodana djela za ukupan iznos od 16.000 eura, a najznačajniju prodaju je postigao lot 43. „Rasuto stijenje“ koji je prodan za 6.000 eura. Najduža licitacijska bitka večeri držala je pažnju čak pet kolekcionara koji su se borili za „Horizont (Dubrovnik)“ Ede Murtića. Konačna cijena Horizonta bila je 4.500 eura nakon 18 licitacijskih koraka. Albert Kinert sa djelom „Parka“ je također bio u središtu pažnje kolekcionara, a dodijeljen je za izvrsnih 6.500 eura što je tri puta više od početne cijene. Artmarkova Proljetna aukcija je zabilježila najvišu javnu transakciju od 7.000 eura za djelo „Zeleno I“ Borisa Bućana, čime je iznova afirmirano njegovo ime i pozicija na hrvatskom tržištu umjetnina.

 

Interes za aukciju je bio velik,  u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade ugošćeno je otprilike 150 posjetitelja od kojih je bilo 85 licitacijskih palica i ukupno 30 dobitnika.

U 2024. godini Artmark će organizirati aukcije čime će održavati i jačati lokalno tržište umjetnina. Sljedeća aukcija održati će se 11. lipnja u hotelu Sheraton.

CONVERSATION