F Knox dnevnici: Zadržite kontrolu nad sigurnošću – koristite vaše podatke točno onako kako želite - Totally Glamourous

Knox dnevnici: Zadržite kontrolu nad sigurnošću – koristite vaše podatke točno onako kako želite

 

Izbor je u vašim rukama uz Galaxy nadzorni panel za sigurnost i privatnost (Galaxy’s Security & Privacy Dashboard), Pronađi moj telefon (Samsung Find), kao i napredna pametna podešavanja (Advanced Intelligence Settings)

Svoje pametne telefone uzimamo u ruke stotine puta dnevno i danas se toliko oslanjamo na njih da bez njih rijetko izlazimo iz kuće. Oni su dio naše „digitalne osobnosti“, a nove tehnologije poput umjetne inteligencije i generativne umjetne inteligencije donose uzbudljive mogućnosti u smislu onoga što sve možete učiniti sa svojim uređajem – točnije, što vam uređaj može omogućiti.

Ipak, iako se tehnologija mijenja, vaše pravo na privatnost ostaje isto. Novi tehnološki napreci donose nove načine obrade podataka. U tvrtki Samsung vjerujemo da trebate imati potpunu sliku kada su u pitanju vaši osobni podaci. Vjerujemo da transparentnost, izbor i kontrola moraju biti u središtu mobilnog iskustva.

U ovom visoko digitaliziranom svijetu vaša sigurnost i privatnost važniji su nego ikada, stoga je ispravno da naši korisnici imaju potpunu kontrolu nad svojim uređajima. Zato se fokusiramo na pružanje rješenja koja vam omogućuju potpunu kontrolu i nadzor u pogledu načina na koji se vaši podaci koriste.

Nadzorni panel za sigurnost i privatnost (Security & Privacy Dashboard):

Ova misao vodilja temelj je našeg Galaxy nadzornog panela za sigurnost i privatnost. Nadzorni panel omogućuje vam potpunu kontrolu nad podacima, uključujući to tko ih vidi i kako se koriste. Koristeći intuitivno i jednostavno sučelje, možete pregledavati, stvarati i ažurirati dozvole za aplikacije, kontrole i funkcije dijeljenja podataka, što vam omogućuje učinkovitu kontrolu nad podacima i prilagodbu iskustva prema vlastitom nahođenju.

Nadzorni panel također donosi pregled svih podataka koji mogu biti potencijalno izloženi opasnosti, intuitivno prikazujući sigurnosni status sigurnosnih stavki.

Postavke > Sigurnost i privatnost (Settings > Security and privacy)

Iz ovog izbornika možete brzo i jednostavno pritiskom na gumb promijeniti postavke kako biste upravljali potencijalnim opasnostima. Stavke su poredane prema prioritetu funkcija koje bi mogle imati najznačajniji utjecaj na vašu sigurnost na mreži – poput zaključavanja zaslona, sigurnosti računa, rješavanja situacije izgubljenog uređaja putem funkcije Find My Mobile, sigurnosti aplikacija i ažuriranja. Te stavke su odmah dostupne na vrhu, s intuitivnim crvenim, žutim ili zelenim upozorenjima, koja pokazuju eventualne probleme i pružaju jasne pokazatelje mogućih sigurnosnih problema.

Naravno, mi također odradimo vaš dio. Aplikacije mogu nastaviti pratiti podatke mjesecima, čak i onda kada se ne koriste – ali Galaxy uređaji proaktivno uklanjaju dozvole iz aplikacija koje se neko vrijeme nisu koristile, a koje se zatim mogu ponovno omogućiti ako odaberete tu opciju na nadzornom panelu.

To možete učiniti putem opcija Upravitelj dopuštenjima (Permission Manager) i Upotreba dopuštenja (Permission Usage). Permission Manager vam jednostavno pokazuje koje aplikacije mogu pristupiti vašim podacima - bilo da je to vaša lokacija, kamera ili mikrofon te u kojem kontekstu (na primjer, samo kada koristite aplikaciju). Permission Usage pruža vam jednostavan način da pregledate svoje nedavno korištene dozvole – konkretno, koje su aplikacije koristile određenu privolu u posljednja 24 sata ili tjedan dana. Također, kako bismo vam dodatno olakšali, pružamo trenutne upute za akciju putem nadzornog panela kako bismo pomogli da odluke o podacima budu intuitivnije i transparentnije.

Pristup nadzornoj poči sigurnosti i privatnosti izuzetno je jednostavan. Samo idite na Settings te Security and privacy, gdje možete pregledavati i prilagođavati dozvole kako vam odgovara.

Također se možete igrati s funkcijama za dodatno poboljšanje privatnosti uređaja, poput prekidača za pristup međuspremniku (Clipboard Access). Uključivanje ove funkcije - odlaskom na Settings, zatim Security i traženjem prekidača “Alert when clipboard accessed”, znači da ćete svaki put kada aplikacija zalijepi nešto iz međuspremnika, dobiti obavijest. Više nema skrivenih aktivnosti.

Uz Galaxy, nikada nije bilo jednostavnije vidjeti i razumjeti privatnost podataka. Kontrola je sada u vašim rukama.

Pronađi moj telefon (Find my Mobile / Samsung Find):

Neke stvari u životu ne mogu se izbjeći - u nekom trenutku svi izgubimo svoj telefon. No, s Find My Mobile i Samsung Find ne morate se više brinuti hoće li osobni podaci vašeg uređaja dospjeti u pogrešne ruke.

Jednom kada je aktivirana funkcija Find My Mobile, Samsung Find vam omogućuje da locirate, zaključate, pa čak i izbrišete podatke uređaja kako biste kreirali zaključavanje pristupa. Možete pronaći svoj uređaj čak i ako nije povezan na mobilnu mrežu, sve dok je uključen. Putem Samsung Find možete pronaći ne samo svoj Galaxy telefon - već i svoje Galaxy slušalice, tablete, satove i druge uređaje.

S dodatnim dostupnim opcijama, pronalaženje uređaja jednostavnije je nego ikad. Korisnici mogu pozvati članove obitelji u aplikaciji Samsung Find da pogledaju lokaciju ili aktiviraju zvuk zvona kako bi pomogli u pronalaženju dijeljenih uređaja. Kako biste si povećali šanse da locirate izgubljene uređaje pomoću funkcije Samsung Find, ožete produžiti vijek trajanja baterije daljinskim uključivanjem načina uštede energije.

Postavke > Sigurnost i privatnost > Zaštita izgubljenog uređaja (Settings > Security and privacy > Lost device protection)

Uz Galaxy, možete zadržati potpunu kontrolu nad svojim uređajem - čak i kada fizički nije uz vas.

Napredna pametna podešavanja (Advanced Intelligence Settings):

Kao vodeći globalni proizvođač u industriji, Samsung je usmjeren na poboljšanje iskustva korištenja uređaja putem namjenskih AI funkcija, uz istovremeno davanje prioriteta privatnosti u eri umjetne inteligencije. Mnoge naše Galaxy AI funkcije koriste obradu podataka na uređaju, što znači da osjetljive informacije ostaju vaše i samo vaše. Za one funkcije koje zahtijevaju obradu u cloudu ili vanjskim serverima, jamčimo vam da su vaši podaci strogo ili najstrožije zaštićeni.

U svijetu iskustava unaprijeđenih umjetnom inteligencijom, znamo da su neki od korisnika sumnjičavi spram korištenja cloud-based AI rješenja. Za neke je čuvanje podataka na uređaju prioritet. Dakle, iako su nam inovacije važne, vjerujemo da je jednako važno, ako ne i važnije, da nastavimo omogućiti korisnicima punu kontrolu nad time kako će koristiti svoj uređaj.

Taj izbor je vaš s našim Advanced Intelligence settings1. Ugrađena u naše uređaje koji podržavaju Galaxy AI, ta podešavanja omogućuju da odlučite u kojoj mjeri dozvoljavate svojim podacima da poboljšaju AI iskustvo i želite li dopustiti online obradu radi potpune AI funkcionalnosti.

Da biste pristupili podešavanjima, otvorite Settings i odaberite Advanced features, a zatim Advanced intelligence. Ovdje ćete pronaći opciju “Process data only on device”.

Postavke > Napredne funkcije > Napredna inteligencija (Settings > Advanced features > Advanced intelligence)

I dalje smo jednako posvećeni tome da našim korisnicima pružimo transparentnost, izbor i kontrolu nad njihovim uređajima u ovom dinamičnom novom svijetu. Sve ovisi o vama i nikada nije bilo lakše vidjeti i razumjeti što se događa s vašim podacima u svakom trenutku.

Vaša privatnost, koju jamči Galaxy.

1 Dostupnost može varirati ovisno o modelu uređaja, operativnom sustavu i/ili tržištu.

CONVERSATION