F Obljetnica Dana grada Zagreba u Centru KNAP u znaku Malog princa - Totally Glamourous

Obljetnica Dana grada Zagreba u Centru KNAP u znaku Malog princa

Interaktivnim programom inspiriranim pričom „Mali princ“ i istoimenim parkom na zagrebačkoj Peščenici, Centar KNAP obilježit će Dan grada

Povodom obljetnice Dana grada Zagreba, Centar kulture na Peščenici (KNAP) organizira trodnevni umjetničko-edukativni program inspiriran kultnom alegorijskom pričom Antoinea de Saint-Exupéryja Mali princ.

Naime, gradsku četvrt Pečenica-Žitnjak krasi skulpturalno uređenje cijenjenje kiparice Nade Orel, a riječ je o parku Malog princa smještenom u Ulici Vladimira Vidrića iz kojeg se od 80-ih godina prošlog stoljeća Zagrebom širi bezvremenska poruka „bitno je očima nevidljivo“. Ovom prigodom, Centar KNAP nastoji ispuniti autoričinu neostvarenu želju i bar nakratko povesti nas u gradski kutak mašte kojim vladaju zakoni neiskvarenog dječjeg srca.

Obljetnički program u Centru KNAP, 25. svibnja u 10:30 sati, otvorit će likovna radionica za djecu pod nazivom Mali princ u posjeti našem planetu. Cilj radionice je, pod vodstvom nastavnice likovne kulture Jurane Linarić Mlinarić, zakoračiti u didaktički neiscrpan svijet Malog princa, upoznati likove novele i popratiti njihove dogodovštine, a potom ih oživjeti i s matičnog asteroida preseliti na sliku planeta Zemlje. Radionica je namijenjena djeci od 8 godina, a prijave se zaprimaju na mail adresu centar@knap.hr.

Dva dana kasnije, 27. svibnja u 19 sati, u Galeriji Događanja slijedi otvorenje izložbe Mali princ u Zagrebu, čija je namjera ukazati na značaj parka u Ulici Vladimira Vidrića kao jednog od doprinosa uređenju urbanog prostora u malom mjerilu gradske četvrti, a u čijem su središtu Mali princ i njegova ruža izvedeni u bronci na bijelom kamenu, smješteni kod vitkih i elegantnih breza. Izložba donosi pregled povijesti uređenja od ideje do realizacije, arhivske materijale te vizualnu dokumentaciju današnjeg stanja parka. Osim fizičke dimenzije, izložba se bavi i simboličkom razinom koja uključuje povezanost ljudi s prostorom, perspektivu tamošnjih stanovnika te njihove uspomene, osjećaje i razmišljanja vezana uz trenutno stanje parka. Izloške će biti moguće razgledati do 3. lipnja.

Interaktivni program, 28. svibnja, zaključit će dvodijelna edukativna radionica za građane pod nazivom O javnim prostorima. Pod vodstvom povjesničarke umjetnosti Ane-Marije Senfner, s početkom u 18 sati, zainteresirani će imati priliku prošetati od Centra KNAP do parka Malog princa. Fokus šetnje bit će na promatranju različitih tipova javnih prostora putem alata razvijenog od strane danskog arhitekta Jana Gehla i u sklopu Gehl Instituta, a koji omogućava procjenu kvalitete javnog prostora čime se želi potaknuti participacija građana u oblikovanju svakodnevnog okruženja sukladno kolektivnim potrebama i preferencijama. Prijave na radionicu zaprimaju se na mail adresu centar@knap.hr.

Šetnja završava u parku Malog princa, gdje će sudionici imati priliku sudjelovati u inspirativnom performansu multimedijalnog umjetnika Leonarda Loscialea te istražiti odnose i zakonitosti društvene dinamike kao jedan subjekt u neprekidnom odnosu i promjeni, tražeći strategije djelovanja i zajedničko rješenje. Poput susreta različitih likova u knjizi Mali princ, performans će poslužiti kao alegorija stereotipa suvremenog društva, ali i za preispitivanje ljudskog karaktera sastavljenog od empatije i ega.

Posredstvom bogatog programa prilagođenog svim dobnim skupinama građani će imati priliku osvijestiti svrhu Dana grada sadržanu u težnji ka zajedništvu i održivom djelovanju u fizičkom prostoru kao reliktu prošlosti, kulture i tradicije njegovih stanovnika, a današnjem sastavnom dijelu identiteta živopisnog grada.

CONVERSATION