F Sveta Nedelja ima geotermalne potencijale za održivu budućnost - Totally Glamourous

Sveta Nedelja ima geotermalne potencijale za održivu budućnost

Grad Sveta Nedelja proveo je projekt pod nazivom „Izrada dokumentacije tijekom faze istraživanja geotermalne vode na području Svete Nedelje“ s projektnim partnerima EFLA Consulting Engineers s Islanda te tvrtkom EKOPLODOVI iz Svete Nedelje.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 372.006,43 €, od čega su bespovratna sredstva 316.205,47 € odnosno 85%. Projekt se provodi od 13. travnja 2022. do 30. travnja 2024. godine, a financiran je od strane Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014. – 2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”.

U sklopu aktivnosti po projektu 29. travnja 2024. godine se održala završna konferencija na kojoj su se predstavile provede aktivnosti na projektu, rezultati i daljnje mogućnosti te se osvrnulo na planove za budućnost. Gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec je istaknuo kako projekt ima iznimni potencijal za budućnost. „Imamo mogućnosti za ostvarivanje novih projekata, prvenstveno iskapanje same bušotine, a potom i razradu daljnjih planova za iskorištavanje geotermalne energije. Prema dobivenim podacima, mogli bismo u budućnosti biti energetski neovisni. Kako se u mnogim segmentima okrećemo inovacijama i održivosti, tako i ovdje idemo u korak sa zelenom tranzicijom. Trebamo iskoristiti potencijale koje imamo na najbolji mogući način“, rekao je Zurovec.

Program „Energija i klimatske promjene“ ima za cilj iskoristiti donorska sredstva u svrhu rješavanja izazova klimatskih promjena. „Program smo iskoristili na najbolji mogući način i uvidjeli kako imamo velikih potencijala za daljnji razvoj u svih provedenih deset projekata. Kapaciteti su tu, a Ministarstvo će i dalje pružati podršku daljnjoj realizaciji. U novom programskom razdoblju ćemo na geotermalnu energiju staviti poseban fokus“, istaknuo je Lovre Karamarko iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Tehničkom dokumentacijom je predviđeno da se geotermalna energija u Svetoj Nedelji iskorištava u industrijskoj zoni, u području turizma i poljoprivrede. Dosadašnji podaci pokazuju da bi se primjena mogla u budućnosti širiti i na stambena naselja i na industriju. „Naša suradnja će se nastaviti jer su ovi projekti hrvatski početak iskorištavanja geotermalne energije. Slijede mnoge stvari u kojima morate biti svjesni blaga koje posjedujete – nepresušni, obnovljivi i održivi izvor energije s kojim možete zamijeniti ostale načine dobivanja energije. Imate energiju na dohvat ruke koja će donijeti prosperitet vašoj zajednici“, naglasio je Kristleifur Guðjónsson iz islandske tvrtke EFLA.hr.

Voditeljica projekta Martina Fabijan rekla je kako su sada stvoreni preduvjeti za održiv razvoj i zaštitu okoliša, bušenje i dobivanje eksploatacijskog polja. Sve će zajedno dovesti do smanjivanja CO2 i korištenja energije koja je neovisna o vremenskim prilikama i cijenama energenata.

U sklopu projekta, izrađena je „Studija geotermalnog potencijala istražnog prostora geotermalne vode „SVETA NEDELJA –2“, te idejni projekt bušotine Sveta Nedelja GT-2. Izrađeni su i projekti istražne bušotine i elaborata zaštite okoliša te projektno tehnička dokumentacija s CBA analizom. U sklopu analiza Studije utvrđeno je kako postoji utjecaj tri vodonosna sistema te da cjelokupno područje ima dobar geotermalni potencijal. Potencijalne zone eksploatacije su Bestovje, Strmec, područje Športskog centra i Ladovići gdje je moguća i najveća temperatura. Temperature se kreću u smjeru Podsuseda od 35-40 stupnjeva, pa do viših od 90-100 na području Ladovića, te prosječna temperatura iznosi oko 70 stupnjeva. Maseni protok je oko 25 l/sek. Ukupna moguća instalirana toplinska snaga sustava bila bi oko 6 MW. S tom snagom bilo bi moguće grijati od rujna do svibnja gotovo 50.000 m2 sobne temperature.

Grad Sveta Nedelja kroz istraživanje geotermalnog potencijala ima u planu aktivirati postojeći geotermalni potencijal za potrebe javnih ustanova i privatnih korisnika, dok će partner kroz provedbu projekta stvoriti temelj za povećanje proizvodnih geotermalne kapaciteta, koji su mu postojećom bušotinom nedostatni.

Nakon konferencije sudionici su posjetili staklenike tvrtke Rajska d.o.o. koji u svojoj proizvodnji koriste suvremene tehnologije i naprednije načine poput hidroponskog uzgoja.

CONVERSATION