F Jedan hrvatski građanin potrošio više od 1000 eura na sushi u 2022. - Totally Glamourous

Jedan hrvatski građanin potrošio više od 1000 eura na sushi u 2022.


Glovo, jedna od vodećih svjetskih platformi za dostavu nekoliko kategorija proizvoda, povodom Međunarodnog dana sushija koji se obilježava 18. lipnja predstavlja trendove konzumacije sushija u Hrvatskoj tijekom 2022. godine. Prošle godine, preko Glova u Hrvatskoj je isporučeno gotovo 32.000 komada sushija, što znači da je dnevno u 2022. u Hrvatskoj isporučeno prosječno 87 komada sushija. Time je Hrvatska četvrta zemlja u jugoistočnoj Europi, nakon Rumunjske, Srbije i Slovenije, s najvećom konzumacijom sushija u 2022. godini preko Glova. 

Što se tiče rasta, narudžbe sushija u Hrvatskoj porasle su za 55% u odnosu na 2021. godinu. Ovi podaci svrstavaju Hrvatsku na 10. mjesto na globalnoj ljestvici zemalja, od 25 zemalja u kojima Glovo posluje, s najvećom konzumacijom sushija - iza Španjolske, Italije, Poljske, Portugala, Rumunjske, Maroka, Srbije, Slovenije i Gruzije. Kada je riječ o broju malih poduzetnika u Hrvatskoj koji prodaju sushi putem Glova, on je u posljednje tri godine u prosjeku porastao za 152% (+106% u 2022. u odnosu na 2021.), što pokazuje predanost Glova podršci lokalnim gospodarstvima, upotpunjujući i diverzificirajući ponudu različitih vrsta kuhinje u Hrvatskoj. 

Prema aktivnosti hrvatskih korisnika u aplikaciji, hrvatski građani najviše preferiraju sushi u 20 sati, a gotovo 50% dnevne konzumacije dolazi između 18 i 21 sat. Gledajući po danima u tjednu, omiljeni dan za naručivanje sushija je petak (sa 16% potrošnje), a pet od svakih 10 komada sushija naručenih preko Glova u Hrvatskoj konzumira se vikendom (petak- nedjelja). Zlatna minuta u 2022. godini s najvećim brojem narudžbi sushija u Hrvatskoj bio je 5. lipnja u 12.50 sati, trenutak kada su isporučena 24 komada sushija istovremeno. Međutim, ako gledamo po danima, najveća potrošnja u godini dogodila se 18. veljače, 18. ožujka, 23. ožujka, 11. ožujka i 14. lipnja. Gledajući po mjesecima, ožujak je bio mjesec s najvećom potrošnjom u godini, s 11% ukupne godišnje potrošnje. 

Općenito, potrošnja sushija u Hrvatskoj najveća je u prvoj polovici godine, posebice od ožujka (s najvećim vrhuncem) do lipnja; što nam govori da hrvatski građani vole uživati ​​u dobrom sushiju za doček proljeća. Statistika pokazuje da se u 2022. ukusni sushi najviše naručuje u Zagrebu (36% ukupne godišnje potrošnje), Splitu (28%) i Rijeci (19%). No, ako obratimo pažnju na one gradove u kojima je konzumacija sushija doživjela najveći rast u odnosu na 2021. godinu, to su Rijeka (+20.407%), Osijek (+660%) i Šibenik (+412%). Kada je riječ o vrstama sushija koje su se najviše konzumirale u Hrvatskoj u 2022. godini, Maki je definitivno najčešći izbor, a slijedi ga Uramaki, za kojeg se također odlučuje velik broj korisnika aplikacije Glovo u Hrvatskoj. 

Slijede ih drugi kao što su Nigiri, Hosomaki ili Futomaki. Što se tiče sastojaka, najpopularniji su losos, tuna i avokado, ali svoje mjesto imaju i ostali sastojci poput krastavaca i škampa (čak se i piletina pojavljuje kao opcija za one koji ne vole ribu). Prema podacima, netko je u Hrvatskoj tijekom 2022. godine naručio 313 komada sushija (u različitim narudžbama). Ali ako analiziramo koji su korisnici potrošili najviše: netko u Zadru potrošio je oko 115 eura, na jednu narudžbu sushija, a također i korisnik aplikacije Glovo u Splitu je potrošio nešto više od 1000 eura na različite narudžbe sushija tijekom godine.

CONVERSATION