F Restoran Gatula – gastronomski adut Biševa - Totally Glamourous

Restoran Gatula – gastronomski adut Biševa


Otvoren u sklopu Centra za posjetitelje Modra špilja, restoran Gatula - uz lokalna 
jela i fantastična vina – nudi i jedan od najljepših pogleda na Jadranu 

Pučinski otočić Biševo od ovog ljeta bogatiji je za još jednu atrakciju - novootvoreni restoran Gatula u kojem gosti, osim u vrhunskoj hrani i vinima, mogu uživati u jednom od najljepših pogleda na našoj obali. S terase restorana pogled seže do obližnjeg otoka Visa i Grada Komiže, ali i dalje, sve do Korčule, Lastova, Lastovnjaka, otoka Sušca, Brusnika, Svetca... U takvom ambijentu, posjetitelji od sada mogu doživjeti i nezaboravno gastronomsko iskustvo. 

Restoran Gatula otvoren je početkom ljeta s namjerom da gostima predstavi suvremeni pristup lokalnim specijalitetima baziranim na tradicionalnoj mediteranskoj kuhinji

Bilo da je riječ o morskim, veganskim ili pak mesnim jelima, sva ona sljubljena su s jedinstvenim okusima i aromama biševskog začinskog bilja da bi stvorila nezaboravno hedonističko iskustvo. Ragu od sipe s bobom, ahi jadranska tuna, medaljoni od grdobine, file brancina, riblji brudet ili pak lignje na žaru čekaju one željne specijaliteta od svježih morskih namirnica. Ljubitelji mesnih delicija uživat će u janjećim kotletima, junećem gulašu, raguu od janjetine ili pak beefsteaku na žaru, a vegani mogu birati između nekoliko jela spravljenih od svježeg povrća, žitarica i tofua. Gatulini chefovi svakom su jelu dodali lokalne začine kojima će već dobro poznate namirnice pretvaraju u jedinstven gastronomski doživljaj. Motar, kapare, ružmarin, origano, bosiljak, masline i reducirano biševsko crno vino tek su neki od sastojaka zahvaljujući kojima će svakom gostu dočarati bogatstvo okusa ovog malog otoka udaljenog oko pet nautičkih milja jugozapadno od Komiže. 

Mislilo se i na najmlađe, jer su Gatulini chefovi za njih kreirali dječji meni. 

Ni vinska karta neće razočarati znalce. U bogatoj ponudi autohtonih vrhunskih vina viških i biševskih vinara su vugava, plavac, kuc i cibidrag, poznatiji u svijetu kao zinfandel, a koji se ovdje uzgaja još od srednjeg vijeka. A tu su i pošip s Korčule i Brača, maraština iz okolice Šibenika, kao i slavonska graševina ili crni pinot te istarska malvazija. Osim nekoliko vrsta hrvatskih pjenušaca, Gatula nudi i talijanski prosecco, kao i poznati francuski šampanjac, a tu je i nekoliko vrsta hrvatskih i francuskih rosea. 

I na kraju – kako kažu - desert je uvijek na prvom mjestu. Zato su u Gatuli pripremili sedam različitih slastica, poput pite i torte od biševskih rogača ili pak suhe smokve sporo kuhane u biševskom crnom vinu na kremi od naranči. 

Restoran je prilagođen i za organizirane grupne dolaske - dovoljno je najaviti dolazak i reći kakav jelovnik preferirate, a kreativni tim Restorana Gatula osmislit će poseban meni uz prilagođene akcijske cijene. 


Biševo – više od otoka 

Gatula je tek jedan od brojnih razloga zašto vrijedi posjetiti Biševo - ili Bisovo, kako ga zovu njegovi danas malobrojni stanovnici. Otočić površine tek šest četvornih kilometara bio je nastanjen još u antičko doba, a na njemu danas živi tek desetak stanovnika. Oni koji su posljednjih desetljeća preselili u Komižu ovamo i dalje dolaze obrađivati svoje vinograde i maslinike i to najčešće m/b 'Sveti Salvestar' koji redovito povezuje Biševo s Komižom. Prije godinu dana sredstvima europskih fondova Grad Komiža u suradnji sa Splitsko dalmatinskom županijom, Javnom ustavnom More i Krš te Institutom Plavi svijet, adaptirao je staru osnovnu školu u mjestu Poje koja je zadnje đake iz danas uglavnom napuštenih biševskih mjesta ispratila davne 1961. godine. Zapuštenu zgradu obnovili su i nadogradili u moderno opremljeni Centar za posjetitelje Modra špilja u kojem se od prošle godine turisti mogu upoznati s poviješću i običajima te kulturnom baštinom otoka Biševa. 

Uz Modru i Medvidinu špilju, na Biševu je i 239 metara visoki vrh Stražbenica s kojeg se pruža predivan pogled na Viški arhipelag, a za lijepa vremena seže sve do obale Italije. Tu je nekoć bila i najjužnija obalna topnička bitnica na Jadranu, a tunel koji vodi do nje, izgradila je JNA sredinom prošlog stoljeća. Danas je tunel potpuno obnovljen i osvijetljen te pruža hlad za vrućih ljetnih dana, dok su otvori za topove u stijeni visoko ponad mora pretvoreni u vidikovce s kojih se pruža pogled na otočić Kamik

Obnovljeno je i 12 kilometara šetnice pretvorene u poučnu geostazu uz koju su izgrađene sjenice i postavljene info table, pa se otok može obići pješice, biciklima ili automobilima na električni pogon. I tako se pazilo da se očuva djevičanski čist okoliš, budući da na otoku ima tek nekoliko automobila. 

Nakon što upoznate sve prirodne ljepote ovog jadranskog otočkog dragulja, predahnite u restoranu Gatula uz odabranu deliciju s menija i čašu omiljenog vrhunskog vina. 

Svima koji se odluče zaploviti do otoka Biševa predlažemo da upoznaju ponudu Restorana Gatula i uživaju u mirisima prirode te ležernom ozračju ovog pučinskog otoka.

CONVERSATION