F Stilus noviteti: Emma Reed Turrell PRESTANITE UGAĐATI DRUGIMA - Totally Glamourous

Stilus noviteti: Emma Reed Turrell PRESTANITE UGAĐATI DRUGIMA


Naučite reći ne i stavite sebe na prvo mjesto 

U upravo objavljenoj knjizi „Prestanite ugađati drugima“ poznata britanska psihoterapeutkinja objašnjava kako pretjerano ugađanje drugima nije samo štetno za našu mentalnu i fizičku dobrobit, već može dovesti i do opasnog gubitka vlastitog identiteta 

Bilo da je riječ o vezama, poslu, obitelji ili našim odnosima s drugim ljudima, svi mi, svjesno ili nesvjesno, težimo tome da nas drugi vole i da se svidimo drugima, tvrdi britanska psihoterapeutkinja Emma Reed Turrell. To je donekle i razumljivo, objašnjava ona u svojoj upravo objavljenoj knjizi „Prestanite ugađati drugima“ u nakladi izdavačke kuće Stilus, jer, evolucijski gledano, za društvenu životinju poput nas, ovisnu o skupini, nekoć je bilo vrlo opasno biti nesuradljiv, nevoljen ili odbojan drugima. 

Iako su se u međuvremenu mnoge okolnosti promijenile, naša želja da ugodimo i svidimo se drugima i dalje je sveprisutna, neovisno o spolu, dobi ili statusu. K tome još, u našim užurbanim, modernim životima naše uloge i odgovornosti sve su brojnije, a sve je više i onih kojima treba ugoditi. Od nas se tako očekuje da budemo fleksibilni na poslu i uvijek dostupni prijateljima, da timski surađujemo s kolegama ili se brinemo o maloj djeci i starijim roditeljima. No problem nastaje kada u pretjeranom nastojanju da ugodimo drugima zanemarimo svoje potrebe i želje, žrtvujući tako vlastito zadovoljstvo i sreću. Ali to nije sve, pretjerano ugađanje drugima, tvrdi Reed Turrell, negativno utječe na sve naše odnose, od ljubavi, prijateljstva, obitelji pa do posla. 

A kako bi pomogla čitateljima da se riješe tereta tog izrazito štetnog ponašanja koje im narušava tjelesno i psihičko zdravlje, autorica je detaljno opisala „četiri vrste ugađača ljudima“ – osobe kojima je uvijek lakše reći da nego objasniti zašto ne. Uz to je čitateljima ponudila i niz praktičnih i ohrabrujućih savjete o tome kako bolje razumjeti i zaustaviti ugađačko ponašanje kada ono počne negativno utjecati na njihovu mentalnu i fizičku dobrobit. 

„Ova knjiga naučit će vas kako da budete ono što jeste. Naučit će vas kako prestati trčati za ljudima i kako ih početi privlačiti, kako vjerovati da će ono što vam pripada lako doći k vama, a ono što vam ne dolazi nikad i nije bilo vaše. Motivirat će vas na provođenje vremena s osobama koje se uklapaju u vašu budućnost, a ne u prošlost; na taj ćete način postati bolji prijatelj, partner, dijete i roditelj. Pomoći će vam da se bolje brinete za sebe, pa tako i za druge, ne preuzimajući pritom na sebe njihove probleme“, objašnjava popularna britanska psihoterapeutkinja, čiju knjigu hvale brojne tamošnje poznate ličnosti. 

Njezini mudri i korisni savjeti, potkrepljeni mnogim primjerima iz bogate privatne psihološke prakse, zasigurno će pomoći brojnim čitateljima da se oslobode obrazaca nezdravog ponašanja te se na ispravan način počnu brinuti o drugima – kako bi se naposljetku mogli bolje brinuti o sebi. Za kraj, poslužit ćemo se riječima poznate britanske voditeljice Elizabeth Day: „Ako ste tip osobe koja stalno ugađa drugima (a vjerojatno jeste), ova knjiga će vam promijeniti život.“

CONVERSATION