F Nužnost suradnje i umrežavanja glavna je tema ovogodišnje galerijske konferencije - Totally Glamourous

Nužnost suradnje i umrežavanja glavna je tema ovogodišnje galerijske konferencije

Četvrta po redu konferencija Izazovi galerija u razvoju publike 10. studenog u Puli 

Današnje izazovno okruženje i društveno-ekonomske krize odražavaju se i na industriju umjetnosti koja je primorana konstantno se mijenjati i redefinirati pravila. Nekoć samostalne kulturne i umjetničke institucije poput galerija ušle su u novu eru i nedvojbeno moraju međusobno surađivati, dijeliti znanje i resurse te zajedno i strateški nastupati kako bi napredovale i doprijele do šire publike.

Upravo je to okosnica četvrte po redu konferencije Izazovi galerija u razvoju publike koja se održava u petak 10. studenog od 9 do 16 sati u prostoru Arheološkog muzeja Istre u Puli, a koju u okviru projekta Jačanje kapaciteta hrvatskih galerija za razvoj publike organizira Udruga Atanor u partnerstvu s Istarskom kulturnom agencijom i Arheološkim muzejom Istre, uz podršku Ministarstva kulture i medija RH, Grada Pule i Arena Hospitality Group.

Konferencija namijenjena razvoju prvenstveno stručne publike, odnosno galerijskih voditelja i djelatnika, nastavlja se baviti temama koje su važne za njihovu djelatnost. Nakon pozdravnog govora Darka Komše, ravnatelja Arheološkog muzeja Istre, Vladimira Torbice, pročelnika za kulturu i zavičajnost Istarske županije i Emine Popović Sterpin, pročelnice Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva Grada Pule, konferenciju će otvoriti keynote predavanje dr. sc. Mare Ambrožič Verderber, ravnateljice Obalnih galerija Piran. Ova kulturna kritičarka, kustosica i stručnjakinja za strategije međunarodne suradnje na konkretnim će primjerima prikazati pristupe i strategije razvoja umjetničkih institucija današnjice. A kako u strategiju ugraditi održivost i stvoriti umjetnički svijet odgovoran prema okolišu, odgovorit će Aoife Fannin, voditeljica projekta u Gallery Climate Coalition, dobrotvorne koalicije kojoj je glavni cilj smanjiti ugljični otisak u sektoru likovnih umjetnosti. Cijenjeni voditelji galerija iz Hrvatske i regije na ovogodišnjem okruglom stolu ocijenit će postojeću razinu suradnje među galerijama te raspraviti kako je poboljšati, dok će publika u drugom dijelu dana čuti primjere dobre prakse razvoja publike koje će predstaviti Bartol Fabijanić, jedan od osnivača Kolekcionarta, digitalne platforme za promociju mladih hrvatskih vizualnih umjetnika, Marijeta Bradić iz Galerije Novo, novog prezentacijskog i produkcijskog prostora u Puli kao i Dunja Martić Štefan i Tina Širec iz Arheološkog muzeja Istre, ujedno i voditeljice programa Prilog uz glavno jelo (edukacija na prepad) koji popularizira kulturnu baštinu putem društvenih mreža. Novi format na konferenciji je interaktivna radionica Gallery Networking Lab koja će, uz stručno moderiranje odabranim galeristima pružiti priliku za povezivanje te razmjenu ideja i iskustava.

Stoga, ako ste djelatnik galerija, stručnjak u polju kreativnih i kulturnih industrija, ali i zaljubljenik u galerije, planirajte idući petak posjet Puli i iskoristite jedinstvenu priliku za umrežavanje i druženje te kroz razmjenu znanja budite dio aktivnog dijaloga među galerijama. Sudjelovanje je potpuno besplatno, a prijaviti se možete putem linka do srijede 8. studenog. Cjelokupni program konferencije i sve detalje pratite ovdje.

CONVERSATION