F OD SLUČAJNOG SUSRETA DO IZUZETNE OBITELJSKE PRIČE S 'PEPAS' SAVIJAČAMA - Totally Glamourous

OD SLUČAJNOG SUSRETA DO IZUZETNE OBITELJSKE PRIČE S 'PEPAS' SAVIJAČAMA

 ''Morat ću se uštipnuti još koji put da shvatim da se ovo zbilja događa!''

Treća epizoda 'Startaj Hrvatska' gledatelje Nove TV upoznala je s mladim parom Mateom Briški i Petrom Baronićem koji su se predstavili sa svojim proizvodom – ručno vučenim savijačama 'Pepas'.

Kvaliteta savijača 'Pepas' rezultat je ručnog valjanja i vučenja tijesta za koru prema tradicionalnoj recepturi. Nadjev čini zapanjujućih 65 posto jamčeći obilje okusa i tekstura. Brzo zamrzavanje u proizvodnji omogućuje zadržavanje njihove svježine, arome i oblika. 'Pepas' predstavlja dvije slane varijante: savijaču s nadjevom od povrća i šampinjona te savijaču s nadjevom od svježeg sira, a za sladokusce tu je savijača s nadjevom od jabuka i cimeta te ona s nadjevom od svježeg domaćeg sira i višanja.

Mateina i Petrova priča svoje obrise počela je dobivati dok su se još bavili ugostiteljstvom, radeći za druge. Matea je jedno vrijeme radila u Njemačkoj, a kada se zasitila tuđeg kraja, vratila se u Hrvatsku gdje je posao također pronašla u ugostiteljstvu, ne sluteći da će ju upravo rad na sezoni spojiti s Petrom. Kako ističu, najprije su bili prijatelji, a potom su vrlo brzo otkrili ljubav. 

Radeći godinama u ugostiteljstvu i poznavajući ritam takvog života, svjesni su bili da to nije put kojim žele ići. Željeli su imati nešto svoje, a uz dolazak kćerkice, postali su svjesni potrebe da budu gospodari svog vremena te što više provode vremena sa svojom kćeri Petrom. Kako se u njihovoj obitelji često razvlačilo tijesto, a savijače su bile njihov glavni adut na mnogobrojnim proslavama i okupljanjima, sasvim logično nametnula im se ideja da se upuste u proizvodnju savijača.

Svaki veliki pothvat izaziva određene sumnje, pa ne čudi da je i ovaj mladi par osjećao određene strepnje prije nego li su zakoračili u svoju novu ulogu. „Kopalo me to kako ćemo sve pokrenuti, kako ćemo s malom bebom, koliko će sve biti stresno“, osvrnuo se Petar na dane neizvjesnosti ulaska u poduzetništvo. No, od kad rade za sebe, zadovoljniji su. „Odlučili smo otići u poduzetničke vode, da biramo vrijeme koje ćemo provesti s kćeri“, rekao je Petar.

Tijesto miješaju rukama i razvlače preko stola, baš onako kako se to tradicionalno radilo. Kad je tijesto pod rukama, kaže Matea, lakše mu je odrediti strukturu i napraviti kvalitetniji proizvod. „Volim reći da tijesto ima dušu“, ističe Matea. Da bi njihova savijača bila što ukusnija i sočnija, sadrži 65 posto punjenja.

Petar je istaknuo kako žele da njihov proizvod bude dostupan diljem Hrvatske, a u to su uložili svaki novčić koji su imali. Vjerujući u svoj proizvod, prijavili su ga u 'Startaj Hrvatska', prošli audiciju te je došlo vrijeme za kontrolu kvalitete gdje su saznali koliko toga moraju promijeniti. „Misliš da si napravio sve, a onda saznaš da nisi napravio ništa“, rekao je Petar nakon audita te dodao da mu je došlo da pobjegne kad je shvatio koliko su toga pogrešno radili. No, prihvativši sugestije, s mukotrpnim radom uspjeli su ispraviti sve nedostatke.

Na sastanku s predsjednikom Uprave SPAR Hrvatska, Helmutom Fenzlom osvrnuli su se na naziv svojih proizvoda koje su do tada zvali pite i dogovorili da će ga promijeniti u ime savijača. To nije bio kraj listi zadataka koje su morali odraditi i uskoro su se suočili s novim problemom – trebalo je podmiriti račune za ambalažu i novu opremu, a kredit im nije bio odobren. U neizvjesnoj budućnosti, u susret su im izašle Mateine prijateljice: „Novac smo uspjeli posuditi od dvije prijateljice kojima ću biti zahvalna do kraja života, jer da nije bilo njih, ne znam kako bi izgurali cijeli ovaj projekt do kraja.“, kazala je.

Marljivim radom i kvalitetnim proizvodom, te prihvativši konstruktivne prijedloge stručnjaka uspjeli su plasirati svoje proizvode na police velikog trgovačkog lanca. SPAR Hrvatska od njih je naručio čak četiri tisuće komada slanih i slatkih savijača. „Morat ću se uštipnuti još koji put da shvatim da se ovo zbilja događa“, rekla je Matea. Sada se njihove 'Pepas' savijače utrkuju za hit proizvod 2023.

CONVERSATION