F Bajkovit i raskošan: Na samo sat i pol od Zagreba događa se divan advent! - Totally Glamourous

Bajkovit i raskošan: Na samo sat i pol od Zagreba događa se divan advent!

 Više od 60 događanja na osam lokacija garantira izvrstan provod u bajkovitoj atmosferi u Celju u susjednoj Sloveniji, uz novu hit-lokaciju Tehnopark Celje koja ne prestaje oduševljavati

Nakon što je 2. prosinca upaljeno 126 tisuća lampica i još nekoliko stotina drugih svjetlosnih efekata, označivši tako početak blagdana, grad Celje postao je najbajkovitije mjesto u regiji. Više od 60 događanja na osam lokacija pružit će vrhunsku zabavu i pravi blagdanski ugođaj za sve građane Celja i njihove goste, za koje će - u sklopu manifestacije Bajkovito Celje 2023. – 9. i 10. prosinca, biti održani Zimski srednjovjekovni dani na Starom gradu Celje, kao i 14. prosinca zimska verzija festivala „Taste Celje“. Otkad je nedavno otvoren, Tehnopark Celje postao je prava atrakcija, pa će i najveći znanstveno-zabavni park u regiji osvanuti opijen čarolijom Božića.

Pravljična dežela ili Bajkovita zemlja najprepoznatljiviji je i najoriginalniji programski sadržaj Bajkovitog Celja. Ove godine 24. put svoja vrata otvara 15. prosinca na glavnom gradskom trgu. Za tu će prigodu voziti bajkoviti vlakovi, njih čak osam, koji će, u suradnji sa slovenskim željeznicama, besplatno dovoziti posjetitelje iz Ljubljane, Maribora i Velenja. 

Blagdani u Tehnoparku Celje

Mjehuri od sapunice, planetarij, Newtonovo njihalo, simulator letenja, brojne iluzije…, samo su neki od  57 eksponata u ovom nedavno otvorenom znanstveno-zabavnom parku, koji priprema brojna blagdanska iznenađenja. Testiranje kontrole humanoidnog robota Tea pomoću moždanih signala, čitanje fantastičnih božićnih priča uz robota Barbaru, izrada STEAM božićnih čestitki, odlazak na znanstveno putovanje i istraživanje tajni Sjevernog pola…, dio je blagdanskih doživljaja. Dok lutaju Tehnoparkom Celje, posjetitelji će se moći zaustaviti i na novom informacijsko-edukativnom punktu o umjetnoj inteligenciji, sudjelovati u radionici budućnosti, promatrati moždane signale u stvarnom vremenu, pisati mislima i, najvažnije, zabaviti se uz čaroliju božićnog duha. Požele li, ovdje će moći dočekati i Novu godinu.

Svaki dan ponešto za različite generacije

Baš tako izgledat će čitav prosinac u Celju! Prošlogodišnji veliki hit Sjeverni pol, i ove će godine uveseljavati posjetitelje na Krekovom trgu, uz nastupe DJ-eva i gostovanja barmena. Bogat će biti i glazbeni program – čak 16 koncerata na tri lokacije (na Glavnom i Krekovom trgu te na Zvjezdici), a tu je i doček 2024. na otvorenom, kao i dječji doček. Razni gastro događaji, poput  pečenja kolačića ili izrade medenjaka; potom Tvornica darova Djeda Božićnjaka, zimska šetnja zborova, gostovanje međunarodnog baletnog ansambla iz Ukrajine u Celjskom domu, gdje će izvesti dio iz dvaju slavnih baleta Petra Iljiča Čajkovskog, Orašara i Trnoružice, samo su dio bogatog programa. Više o Bajkovitom Celju i svemu što u ovom gradu možete doživjeti više potražite ovdje.

Grofovski na Starom gradu

Stari grad, kao grad legendi i ukletih grofova, s najvećim srednjovjekovnim dvorcem u Sloveniji, privlači posjetitelje čitave godine i simbol je Celja. Nakon već tradicionalne ljetne varijante, na Stari grad 9. i 10. prosinca dolaze i Prvi zimski srednjovjekovni dani. Prigodne predstave, bajkoviti cirkus, vatreni, plesni i svjetlosni show…, dio su ove manifestacije u sklopu koje će oživjeti i aleja srednjovjekovnih obrtnika i zamirisat gastro delicije kakve i priliče dvorskoj kuhinji. Naime, renomirani celjski kuhari otkrit će okuse u kojima je uživala plemićka obitelj grofova Celjskih, koja je u Srednjem vijeku ostavila neizbrisiv trag, ne samo u Celju, već i u cijeloj Europi.

CONVERSATION