F Počela je skijaška sezona u Cerknom - evo zašto ovu slovesnku destinaciju posebno vole Hrvati! - Totally Glamourous

Počela je skijaška sezona u Cerknom - evo zašto ovu slovesnku destinaciju posebno vole Hrvati!

 

U usporedbi sa skijalištima u Francuskoj, Italiji ili Austriji, Ski centar Cerkno u susjednoj Sloveniji manje je, ali ima sve što imaju i veliki: staze primjerne za obiteljsko skijanje, moderne žičare, hotele s termama u kojima mogu uživati i mali i veliki, te veliki izbor apartmana.  Upravo zato ne čudi, da je već osam punih godina ovo skijalište na samom vrhu popularnih skijaških destinacija s titulom naj skijališta Slovenije po izboru posjetitelja. Saznajte u čemu je posebnost ove destinacije koju posebno vole Hrvati! 

Ski centar Cerkno, na kojem je počela skijaška sezona od Ljubljane je udaljen 80 minuta vožnje, a od Zagreba nešto više od dva sata i 30 minuta, a ono što ga čini posebnim je činjenica da se Cerkno nalazi na idrijskom rasjedu iz kojeg izvire termalna voda. Svi sadržaji ove destinacije u potpunosti su prilagođeni obiteljima koje vole snježne, te u odnosu na mnoga druga veća skijališta je odlično izbalansiran omjer visoke kvalitete i povoljne cijene.  

Zašto sve više Hrvatskih zaljubljenika u prirodu i sport voli Ski centar Cerkno?
Popularan je zbog svog povlaštenog položaja s pogledom na Julijske Alpe i najviši slovenski vrh Triglav. Tijekom skijaške sezone Ski Centar Cerkno nudi 18 km pažljivo uređenih staza različite težine i dužine koje je međusobno isprepliću. U skijaškoj sezoni staze su prekrivene prirodnim i umjetnim snijegom, a ono što oduševljava brojne skijaše je činjenica da je cijelo skijalište opremljeno suvremenom skijaškom opremom - svima su na raspolaganju natkriveni šesterosjedi i četverosjedi koje omogućavaju brzo penjanje skijaša na vrh planine. Upravo zbog toga se na skijalištu Cerkno rijetko kada čeka u redu! Za one koji tek počinju skijati, na ovom mjestu se može krenuti u  školu skijanja, završiti škola bordanja i skijaškog trčanja za djecu i odrasle. Nemate skijašku opremu? Ne brinite - iznajmite je!  

Gdje boraviti kad ste na ovom skijalištu?
Kako bi se svi - i veliki i mali odlično osjećali na ovom mjestu skijalište Cerkno nudi mogućnost smještaja u hotelu ili u apartmanima.

Kad je o hotelu riječ, hotel Cerkno nosi s pravom epitet kultnog hotela. Gosti mu se rado vraćaju svake godine jer impresionira svojom obiteljskom atmosferom, prostranim i cjenovno pristupačnim sobama koje vole roditelji s više djece, ali i umirovljenici, izvrsnom ugostiteljskom ponudom ali i činjenicom kako je sagrađeno uz termalni izvor. Cerkno se nalazi na idrijskom rasjedu iz kojeg izvire termalna voda, koja se nalazi u jedinim slovenskim termama (često nazvanim i lječilištem) u hotelu Cerkno. U hotelu se nalazi bazen (s temperaturom vode od 30 °C), nekoliko vrsta sauna, odlična wellness ponuda, fitnes i dvorane za sportske aktivnosti. Hotel radi cijele godine pa je vrlo često destinacija za kondicijske pripreme sportaša.  U hotelu Cerkno je vrlo popularna i terapija u slanoj soli koja čisti i dezinficira dišni sustav i kožu, a preporučuje se i djeci.

Za one koji vole boravit u apartmanima, na samom vrhu Ski centra Cerkno, na nadmorskoj visini od 1.291 m nalazi se još jedno kultno mjesto, posebno drago Hrvatskim gostima. Gostiona i apartmani Alpska perla sastoje se od 6 prostranih soba (može u isto vrijeme boraviti do 11 osoba) među kojima su posebno dizajnirane dječje sobe. S bilo kojeg prozora ovog kompleksa puca pogled koji oduzima dah. Svi su apartmani uređeni u stilu alpskog šika, a odlične su oaze odmora tijekom cijele godine. Zimi za skijaše i one koji vole provesti godišnji odmor na snijegu, a u ostalom dijelu godine za sve planinare i one koji zaklon od jakog sunca traže u prirodi.

Kako se provesti u Cerknom ako ne skijate?
Područje Cerkno fascinira raznolikim i jedinstvenim krajolikom te bogatim kulturnim nasljedstvom, a svakom gostu pruža gostoprimstvo cijele godine. Na ovom mjestu potražite Arheološki park 'Divje babe' (jedno od najvažnijih nalazišta starijeg kamenog doba, gdje je pronađen najstariji glazbeni instrument u svijetu), bolnicu Franja koja nosi oznaku građevine UNESCO-ve kulturne baštine, na ovom mjestu se nalazi i drugi najveći rudnik žive u svijetu. Ljubitelji adrenalina mogu istražiti kućicu u krošnji šume, proći kroz pustolovno-adrenalinski park s čak 40 zabavnih prepreka u tri razine visine i težine koju mogu svladati i djeca. Kad se zaželite prirode tu su slikovita brda i vrhovi, kanjoni, brojne manifestacije, festivali i tijekom Veljače karneval Laufarija s tradicionalnim pokladnim maskama. U toplijem dijelu godine na Cerknom možete uživati i na ziplineu, popeti se na umjetni zid za penjanje koji je ujedno i poligon za početnike i iskusne penjače, sjesti na bicikl i krenuti put makadamskih staza na kojima ćete morati zastati kako biste uživali u pogledu!  

Gastronomija 'po domaći'.
Mnoge aktivnosti na otvorenom zahtijevaju ukusnu hranu, a kad ste u Cerknom u Alpskoj Perli pojedite domaće! Domaćini će vam poslužiti idrijske žlikrofe, kranjsku kobasicu, štrukle, a u naj hladnijem dijelu godine krvotok će pokrenuti domaća rakija.

CONVERSATION