F U ORIS KUĆI ARHITEKTURE ODRŽAT ĆE SE PREDSTAVLJANJE PROŠLOGODIŠNJEG I NAJAVA NOVOG IZDANJA FESTIVALA OPEN HOUSE ZAGREB - Totally Glamourous

U ORIS KUĆI ARHITEKTURE ODRŽAT ĆE SE PREDSTAVLJANJE PROŠLOGODIŠNJEG I NAJAVA NOVOG IZDANJA FESTIVALA OPEN HOUSE ZAGREB

 

U sklopu projekta Večeri u Orisu koji obuhvaća panel rasprave, razgovore, predavanja arhitekata, ali i autora s drugih polja stvaralaštva 19. veljače 2024. s početkom u 19 sati predstavit će se prošlogodišnje, prvo izdanje Festivala Open House Zagreb. Tom prilikom izložit će se nekoliko fotografija objekata predstavljenih na Festivalu, a koncept izložbe osmislile su Nina Bačun i Josipa Tadić iz Oaza kolektiva. Projicirat će se i kratki filmovi snimljeni na Festivalu, a o Festivalu će govoriti stručni voditelji, partneri i organizatori festivala: dekan Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu Bojan Baletić, profesorica na Arhitektonskom fakultetu, prodekanica za međunarodnu suradnju i umjetnost i predsjednica Udruženja arhitekata Hrvatske Mia Roth Čerina, arhitekt i profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu Igor Franić i kreativna ravnateljica Festivala Open House Zagreb Dubravka Vrgoč, uz moderiranje novinarke i urednice Ivane Antunović Jović.

Festival Zagreb Open House, pod vodstvom Udruge za promicanje arhitekture i dizajna, izvršne ravnateljice Tomislave Blatnik i kreativne ravnateljice Dubravke Vrgoč zamišljen je kao promocija najatraktivnijih zagrebačkih arhitektonskih djela te susret građana s arhitektima, građevinarima, investitorima i vlasnicima objekata. Festival potiče razmišljanja o vrijednostima grada i ulozi stanovnika u njegovom stvaranju te ih motivira da se zalažu za dobro osmišljeno, planski izgrađeno okruženje. To uključuje i promišljanja  načina na koji se arhitektura bavi ekološkom, socijalnom i gospodarskom održivošću. Open House festivali diljem svijeta, već više od tri desetljeća  fokusirani su na predstavljanje  urbanih krajolika. Ovaj jedinstveni format javnog angažmana od svog prvog londonskog izdanja 1992. godine odjeknuo je u gradovima diljem svijeta i danas mreža festivala broji 60 gradova na svim kontinentima, poput Kopenhagena, New Yorka, Londona, Beča, Milana…

 

Prošle je godine u mrežu festivala Open House Worldwide primljen i Zagreb, a Festival Open House Zagreb, održao se od 20. do 22. listopada 2023. godine te je promovirao je 35 objekata koji fizički i simbolički predstavljaju neke od najboljih arhitektonskih primjera  Zagreba.  Ponudio je time nove vizure grada te osobne poglede na objekte iz različitih vremenskih epoha i različitih namjena. Kroz 75 termina Festival je omogućio susrete 1400 posjetitelja s najatraktivnijim arhitektonskim djelima Zagreba, uz stručno vođenje 42 arhitekta, povjesničara umjetnosti, konzervatora, knjižničara, antropologa, arhivista, dizajnera, kustosa, dva akademika i urbane sociologinje.  Festival je uspio građane i turiste potaknuti na razmišljanje o vrijednostima grada  i njihovoj ulozi u njegovom stvaranju te ih motivirati da se zalažu za dobro osmišljeno, planski izgrađeno okruženje.

 

Na Summitu Open House Europe održanom u prosincu 2023. u Lisabonu,  Open House Zagreb, uz Tiranu i Kopenhagen izdvojen je kao jedan od najperspektivnijih europskih festivala te je naglašena njegova inovativnost upravo u bliskom povezivanju s arhitektima i strukom što daje festivalu i u europskom kontekstu novu dimenziju. 

Na događanju u Orisu, najavit će se i ovogodišnja sezona Festivala uz popratne cjelogodišnje programe.

 

Svi programi tijekom festivala bili su besplatni, a realizirani su uz pomoć partnera, Turističke zajednice grada Zagreba, a potom i sponzora i donatora koji su potpomogli projekt.

CONVERSATION