F Moć složenog ukamaćivanja ili tajna formula bogatstva - Totally Glamourous

Moć složenog ukamaćivanja ili tajna formula bogatstva

 

Mnogi se ljudi pitaju kako uspješno ulagati, ali rijetko kada razmišljaju o učinku složenog ukamaćivanja, iako je upravo taj učinak tajna uspjeha investiranja. Pretpostavimo, stoga, da ste sastavili konzervativan portfelj s očekivanim povratom od 5 % godišnje. Recimo da ste krenuli s uplatama na mjesečnoj bazi od 25. rođendana uz očekivanje da ćete se umiroviti do 65. godine. U ovom scenariju, trebali biste svaki mjesec uštedjeti 656 američkih dolara kako biste imali milijun kada odete u mirovinu. Međutim, ako ovaj proces započnete u dobi od 35 godina, trebali biste uštedjeti skoro dvostruko više (1.202 dolara svaki mjesec), a ako počnete u dobi od 45 godina, potreban iznos se učetverostručuje na 2.433 dolara mjesečno. Najgori scenarij podrazumijeva da investitor počne štedjeti za mirovinu tek s 55 godina, gdje će morati štedjeti 6.440 dolara mjesečno kako bi postigao traženi rezultat, i to bez uzimanja inflacije u obzir.

Navedeni primjer kratko i jasno pokazuje da što ranije započne proces štednje, to će povoljniji učinak složenih kamata biti jači. Da bi stvarni prihod bio u skladu s očekivanjima investitora, potrebno je povećati očekivani povrat, primjerice, formiranjem portfelja dionica. Na primjer, indeks S&P 500 zarađivao je u prosjeku 10 % godišnje u posljednjih 60 godina. No, povećanjem prinosa rastu i rizici, a za njihovo ublažavanje potrebno je preciznije birati tvrtke. Za konzervativna ulaganja pogodniji su komunalni i zdravstveni sektor, kao i proizvođači osnovnih dobara, jer su te industrije manje osjetljive na ekonomsku i geopolitičku nestabilnost. Unatoč odabranom konzervativnom pristupu, za razvoj poslovanja vrijedi odabrati inovativne tvrtke s patentima koji obećavaju dugo poslovanje. Te zahtjeve, optimalno, ispunjava sektor zdravstva (takvih poduzeća ima u stambeno-komunalnom i sektoru osnovnih dobara, ali su manje očigledni), na koji ćemo se usredotočiti.

Popis idavatelja uzet ćemo od The Health Care ETF (XLV), popis fondova kojima se trguje na burzi, a naši ključni parametri bit će rast prihoda i marže tijekom prošle godine (više od 10 %), neto dug prema operativnom prihodu (manje od 1) i vrijednost poslovanja prema omjeru vrijednosti dionice i zaradi po dionici (manje od 25). Merck (MRK), Pfizer (PFE), Vertex Pharmaceuticals (VRTX) i Incyte (INCY) ispunjavaju navedene parametre. Međutim, Pfizer se trenutačno suočava s izazovom prodaje svojih lijekova za liječenje i prevenciju COVID-19 zbog naglog pada potražnje. Prodaja lijeka protiv Covida, Paxlovid, u četvrtom je tromjesečju bila izuzetno slaba, pri čemu su povrati serija ovog proizvoda u posljednjem izvještajnom razdoblju pridonijeli deficitu od 3,14 milijardi dolara. Dakako, Pfizer će vjerojatno pronaći način da prevlada ovu krizu i ostane privlačan ulagačima, ali njihove dionice nisu prikladne za navedenu strategiju jer trenutno poslovanje ne odgovara liniji proizvoda.

Ulagači koji očekuju raniju mirovinu trebali bi imati alat (portfelj) koji će ostati prilično konzervativan, a pritom ostvarivati pozitivan ishod u većini slučajeva. Kao što naše istraživanje pokazuje, ove karakteristike mogu značajno povećati izglede za uspjeh pri izgradnji dugoročnog portfelja koji će rasti prema načelu složenog ukama

ivanja. Međutim, korištenje ovog ili bilo kojeg drugog pristupa ulaganjima ne smijemo uzeti kao apsolutnu istinu, već fokus moramo zadržati i na diverzifikaciji te odgovornom upravljanju rizicima.

CONVERSATION