F PROCVAT ZNANJA: DELNIČKA ŠKOLA OSVAJA BUDUĆNOST UZ STEM TECH PROJEKT - Totally Glamourous

PROCVAT ZNANJA: DELNIČKA ŠKOLA OSVAJA BUDUĆNOST UZ STEM TECH PROJEKT

 

Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića Delnice provodi projekt „STEM Tech“ koji je financiran od strane Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014. – 2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru Programa „Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva“.

Jučer, 4. ožujka 2024. godine održana je završna konferencija projekta čija ukupna vrijednost iznosi 534.859,94 €, od čega su bespovratna donatorska sredstva u iznosu od 454.630,95 €, te nacionalna sredstva 80.228,99 €. Partner na projektu je Sveučilište u Stavangeru iz Norveške, a provodi se od 12. rujna 2022. do 11. ožujka 2024. godine.

Jedina smo osnovna škola u Primorsko-goranskoj županiji koja je dobila i realizirala ovakav projekt i izuzetno smo na to ponosni. Školu smo opremili modernom i suvremenom opremom te smo ju na taj način smjestili u 21. stoljeće. Sami učitelji su ostvarili uspješnu suradnju s partnerima koji su nam pomagali svojim praktičnim iskustvima i znanjem“, istaknuo je ravnatelj Mladen Bolf. U projektu je sudjelovalo 15 učitelja i 150 učenika, a norveški partneri djeci su pokazali kako se STEM vještine mogu približiti na zanimljiv način. „Sama oprema koju smo nabavili vrijedna je više od 250.000 € te ne moramo niti spominjati koliko će to značiti za našu školu i našu djecu. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način sudjelovali u projektu, na potpori Županiji i Gradu, a ponajviše mojim kolegicama i kolegama koji su iznijeli cjelokupni projekt na svojim leđima. Nastavljamo dalje za budućnost naših učenika.“

Delnička škola jedna je rijetkih u Gorskom Kotaru koja održava stabilan broj učenika. Njih 330 koji ju pohađaju moraju ići u korak s vremenom, novih metodama obrazovanja i novim tehnologijama te novim izazovima na tržištu rada. „Sve to ne bi bilo moguće bez ovakvih projekata. Naša djeca imaju prilike vidjeti neke stvari koje u normalnom obrazovanju ne bi imali priliku, od vrhunske opreme do znanja koje im otvaraju nove vidike i širine horizonata koje možda u normalnim uvjetima ne bi imali. Kad djeca vide neke nove mogućnosti vjerojatno će birati neka nova zanimanja te vjerujem da ćemo neke od njih sigurno u budućnosti gledati kao vrhunske znanstvenike ili nekim rijetkim zanimanjima.“, naglasila je gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić.

Sveučilište Stavanger je otvoreno i inovativno sveučilište koje pokazuje visoku kvalitetu obrazovanja, istraživanja i umjetničko-razvojnog rada. Njihov zajednički smjer vođen je odgovornošću za održivu tranziciju. „Bio je ovo interesantan proces u kojem smo svi nešto naučili. Drago mi je da smo upoznali učitelje i učenike s kojima smo razmijenili iskustva i znanja. Iako nam je obrazovni sustav različit, vrlo je sličan u mnogim područjima. Kao vanjski partneri dobili smo vrijedne informacije koje će nam poslužiti u daljnjem radu“, rekao je izvanredni profesor za prirodne znanosti Frode Skarstein.

Projektom se provelo 5 različitih programa za poboljšanje vještina učenika u STEM području. Kroz program primjene STEM-a u snimanju slike i zvuka učenici će se naučiti koristiti opremu poput fotoaparata i kamere. Uz PRO BOT program učenici će se upoznati s osnovama robotike, 3D modelima i programiranjem, a kroz STEM PI učenici će saznati sve o matematičkim formulama i geometrijskim tijelima te njihovom primjenom kroz igru i radionice. Kroz STEM LAB učenici će kroz različite pokuse i terenska istraživanja usvajati znanja iz kemije, fizike i biologije. Kroz program Odgovorni građani i Mali poduzetnici cilj je upoznavanje učenika s ljudskim pravima, borbom protiv diskriminacije, volontiranjem i svijetom poduzetništva.

Na kraju provedbe, provedena je anketa među učiteljima i učenicima o njihovom zadovoljstvu ovim projektom. Sami učenici izuzetno su zadovoljni, stekli su nova znanja i vještine iz STEM područja, naučena znanja su im primjenjiva u svakodnevnom životu i učenju, a radionice i oprema bili su im jako korisni te su dobili podršku za korištenje digitalnih alata u učenju. Učenici su također promijenili i način učenja i sudjelovanja u razrednim aktivnostima. Učitelji su stekli nova znanja i vještine, primjenjuju nove vještine i metodologije u svakodnevnom radu s učenicima, te su dobili raznovrsne alate za primjenu novih pristupa podučavanju.

Financijski mehanizam EGP-a i Norveški financijski mehanizam pridonose smanjenju socijalnih i ekonomskih razlika unutar Europe te jačaju bilateralnu suradnju između država donatora (Island, Lihtenštajn i Norveška) i Republike Hrvatske.

Više o grantovima možete pronaći na web stranici EEA and Norway Grants.

CONVERSATION