F Vratite se u prošlost i zavirite u Lovrakov svijet junaka Vlaka u snijegu - Totally Glamourous

Vratite se u prošlost i zavirite u Lovrakov svijet junaka Vlaka u snijegu

 

Uz pjesmu „Kad se male ruke slože, sve se može, sve se može!“ 80-tak djece u povorci je stiglo na Sajam kreativnosti na kojem su dobili ključeve Općine Grđevac u kojoj će tjedan dana vladati zabava.

U Velikom Grđevcu se u organizaciji TZP Južna Bilogora, u sklopu Kulturnog centra Mato Lovrak ovog vikenda održava Sajam kreativnosti u sklopu 37. Lovrakovih dana kulture.

Povorka od 80-tak djece OŠ Mato Lovrak i Dječjeg vrtića Slatki potok obučena u dječje bilogorske narodne nošnje, u pratnji Puhačkog orkestra Bjelovar s pjesmom „Kad se male ruke slože, sve se može, sve se može!“ stigla je u Kulturni centar gdje su preuzeli ključeve Općine Grđevac na tjedan dana. Na ovaj simboličan način, mjesto postaje centar inovativnosti i kreativnosti temeljene na bogatoj baštini i ostavštini Mate Lovraka. Roditelji se vraćaju u djetinjstvo, a djeca imaju nepresušne izvore zabave za razvijanje mašte. „Ovo je specifična manifestacija koja je izgrađena na tradiciji i ostavštini Mate Lovraka, rođenog Velikogrđevčanina. Lovrakov centar iz godine u godinu je sve posjećeniji, a Sajam kreativnosti nudi obilje zabave za sve uzraste“, istaknula je Ivona Janota, direktorica TZP Južna Bilogora.

Uz prikaz scene „Svatovi“ iz filma Vlak u snijegu, uz Sajam kreativnosti otvoreni su i Lovrakovi dani kulture. Poruka brojnih Lovrakovih romana je sloga i zajedništvo, prijateljstvo i ljubav kao vrednote života, složnost koja rješava svaki problem. „Da se ostvare Dani kulture, potrebno je da se složi cijela zajednica, a ovdje se u rad uključuju učenici, škola, općina i svi stanovnici općine te to daje čar cjelokupnoj manifestaciji“, naglasila je ravnateljica Osnove škole Veliki Grđevac Marina Balen.

Kulturni centar Mato Lovrak osnovan je s ciljem očuvanja i promocije baštine našeg pisca koji je rođen u Velikom Grđevcu. „Od 2000. godine na bazi Morovog mlina izgrađen je ovaj centar s novim mlinom i vodenicom koji posjećuju osnovnoškolci u svojim jednodnevnim izletima. Ovdje im se predstavljaju predmeti koji su se koristili u vremenu kada su živjeli junaci Lovrakovih romana“, rekla je Zvjezdana Galkovski, ravnateljica Kulturnog centra Mato Lovrak. Ono što oduševljava svakog posjetitelja je replika lokomotive s vagonima iz filma koja je dio zbirke Muzeja Hrvatskih željeznica i spomenik je kulture te je trenutno pod zaštitom. No, zato je izvrsna kulisa za vesele dječje igre i radionice koje se održavaju ispred nje.

Na Sajmu kreativnosti cijeli je prostor Centra podijeljen na tri zone – Zonu kreativnosti, Zonu zabave i Zonu znanja. U Zoni kreativnosti očekuju vas brojni štandovi s kreativnim radovima, a gdje će se održavaju i brojne radionice od modeliranja balona, facepaintinga i žongliranja do hula hopa i vožnje monocikla.

Ove godine u goste je došao Festival igračaka iz Ivanić-Grada koji u Zoni zabave ispred Mlina svojim zabavnim aktivnostima poput utrke drvnim konjićima, gumi gumija i alke na tatinim leđima ima postavljenu i BRICK BY BRICK izložbu znamenitih hrvatskih građevina i Indijansko selo.

Zona znanja je u sjenici u kojoj pokažite svoje sudjelovanjem u pub kvizu o Mati Lovraku, dok odrasli uče kako od svojih starih traperica napraviti torbu. Ponesite jedne sa sobom, napravite novi i jedinstveni uporabni predmet i – reciklirajte!

Djeca mogu izraziti i svoje slikarske sposobnosti u atelieru na otvorenom, a odrasli u Likovnoj koloniji gdje mogu naslikati scene iz filmova Vlak u snijegu i Družba Pere Kvržice.

Popodnevne aktivnosti s visina će pratiti zanimljivi hodači na štulama.

Kako bi upoznali mjesto rođenja Mate Lovraka, po Velikom Grđevcu cijeli dan vozi besplatni turistički vlakić. Stručni vodiči provode posjetitelje po Lovrakovom centru i u razgledavanju Mlina i Staze prijatelja prirode.

Sajam će završiti originalnim vatrenim showom „Vatrena Matylda“ u nedjelju u 18 sati.


Iako Kulturni centar ima velike planove – modernizaciju i djelomičnu digitalizaciju mlina, ostat će autohton jer je želja prezentirati vrijeme u kojem su živjela djeca Lovrakovih romana te prenošenje ideja i vrijednosti o kojima je pisao. „Zajedništvo, prijateljstvo, kompromisi, borba za pravednosti i dobro, te učenje kroz igru, učenje o prirodi i s prirodom, sve su to vrijednosti koje želimo prenositi svoj djeci kroz junake i doživljaje koje ovdje mogu doživjeti“, rekla je Galkovski.

U Velikom Grđevcu štuje se i poštuje stvaralaštvo Mate Lovraka na način da se organiziraju Sajam kreativnosti, dodjela nagrade Mato Lovrak za najbolji dječji roman, dodjela nagrada učenicima za najbolja literarna, novinarska i likovna ostvarenja, a na Igre Družbe Pere Kvržice dolazi 12 ekipa iz 12 osnovnih škola iz Bjelovarsko-bilogorske županije te prijateljske škole iz Banove Jaruge, Kostajnice i mađarske općine Budžak.

Vizija je biti nadahnuće nekim novim Lovrakovim piscima pa su tako prošle godine pokrenuti Susreti Lovrakovih pisaca koji okupljaju književnike koji su nagrađeni nagradom „Mato Lovrak“, te održavaju kreativne radionice pisanja i pripovijedanja. Planovi su i organizacija književnih kampova i uređenje još dva objekta u cilju promocije kulturnih događanja.

Iskoristite još sutrašnji dan za igru i zabavu uz čudesni svijet kreativnosti i mašte u Velikom Grđevcu!

Sve informacije pronađite na Facebooku i Instagramu TZP Južna Bilogora.

Mato Lovrak bio je dječji pisac koji je u svojim djelima opisivao djecu, njihove igre i odrastanje u ruralnim sredinama. Rođen je 8. ožujka 1899. u Velikom Grđevcu kraj Bjelovara. Iako je imao jedinicu iz hrvatskog jezika u osnovnoj školi, upisao je gimnaziju i nakon nje Učiteljsku školu u Zagrebu. Radio je kao učitelj u malim mjestima, a književnošću se bavio 50 godina. Njegova najpoznatija djela, osim Vlaka u snijegu, su Družba Peter Kvržice, Desetorica hrabrih, Divlji dječak, Zeleni otok, Neprijatelj br.1 i brojna druga.

Kultni film Vlak u snijegu snimao se tri godine, a premjerno je prikazan u Bjelovaru 1976. Iste godine prikazan je na Šibenskom dječjem festivalu i na Filmskom festivalu u Puli, gdje je osvojio nagradu publike "Jelen" kao prvi film za djecu koji je osvojio tu nagradu. Prikazivan je u inozemstvu u 30-ak država. Vlak koji danas prometuje na pruzi Bjelovar – Kloštar Podravski zove se "Mato Lovrak".

Napomena za fotografije: TZP Južna Bilogora

CONVERSATION