F Erupcije na programu Viasat Nature ovog lipnja uz “Tjedan vulkana” - Totally Glamourous

Erupcije na programu Viasat Nature ovog lipnja uz “Tjedan vulkana”


Na Zemlji postoji više od 1500 aktivnih vulkana, a njih između 50 i 70 eruptira svake godine. U Europi postoji 82 vulkana, od toga njih 32 na Islandu,* jednom od „vulkanskih susjeda“ najbližih Velikoj Britaniji. Većina vulkana na planetu pod slabim je ili nikakvim nadzorom. Neki vulkani eruptiraju gotovo neprestano – na primjer, Etna i Stromboli – dok neki ne eruptiraju desecima, stotinama, pa čak i tisućama godina. Ovog lipnja, od ponedjeljka, 26. lipnja, Viasat Nature donosi vam „Tjedan vulkana“ – uzbudljiv niz emisija koje istražuju fascinantan i dramatičan život vulkana. 

„Tjedan vulkana“ započinjemo u ponedjeljak, 26. lipnja, s dvije posebne emisije posvećene Yellowstoneu, jednom od najmoćnijih supervulkana na planetu. Skriven je 11 km ispod Yellowstonea, najpoznatijeg američkog nacionalnog parka, a star je čak dvije milijarde godina. Dosad je imao tri super-erupcije, uz prosječni vremenski razmak od 700.000 godina. Dođe li do erupcije Yellowstonea, kakve bi to imalo posljedice po čovječanstvo? 

Kolike su šanse da će se to dogoditi? I kako bi erupcija utjecala na suvremeni svijet? U dvije posebne vatrene emisije vodeći stručnjaci predstavljaju različite moguće scenarije super-erupcije Yellowstonea te istražuju potencijalne opasnosti tog prirodnog fenomena. Emisiju Yellowstone, američka tempirana bomba premijerno prikazujemo u 20 sati, a dvodijelnu seriju Yellowstoneski supervulkan pogledajte u 20.55 i 21.45 sati. Od SAD-a do Europe, Viasat Nature donosi vam još jednu novu posebnu emisiju, Uspavani divovi: Nemirni europski vulkani, koju premijerno možete pogledati u utorak, 27. lipnja, u 20 sati. 

Taj nas dokumentarac odvodi u Europu, kontinent s brojnim aktivnim vulkanima. Svi su oni prošli kroz barem jednu eruptivnu fazu u posljednjih 10.000 godina, a znanstvena zajednica smatra da su i danas još potencijalno opasni. Ovaj dokumentarac pokušava odgovoriti na pitanje može li Europa još jednom postati žrtva velike, razorne vulkanske erupcije. Također u utorak, 27. lipnja, prikazujemo emisiju Vulkani: Razaranje i stvaranje, koju možete pogledati u 20.50 sati. Ta trodijelna serija, koju prikazujemo tri večeri zaredom u okviru „Tjedna vulkana“, istražuje važnu ulogu koju su vulkanske aktivnosti imale u evoluciji Novog Zelanda i Australije. 

Znanstvene spoznaje lakše ćemo razumjeti pomoću 3D i 2D računalne grafike, a istraživači, znanstvenici i pustolovi posjetit će udaljene lokacije, otkriti nove tragove i predstaviti nam prošlost, sadašnjost i budućnost tog dijela svijeta. Tematski blok emisija posvećenih vulkanima okončat ćemo epizodom Ubojiti vulkani iz serije Hirovita zemlja, koju možete pogledati u utorak, 27. lipnja, u 21.40 sati. 

U toj ćemo se posebnoj epizodi upoznati s divovskom vulkanskom erupcijom. Na temelju drevnih ostataka koji svjedoče o njoj, znanstvenici će otkriti što se točno dogodilo, dok će impresivna računalna grafika rekonstruirati tu katastrofu u nizu jezovitih detalja. Nemojte propustiti „Tjedan vulkana“, samo na programu Viasat Nature, od ponedjeljka, 26. lipnja, u 20 sati.

CONVERSATION